Ga naar hoofdinhoud

Veel grijze zones in Houtverordening

FLEGT, EUTR, VPA: bij veel houthandelaren en -importeurs verschijnt bij het horen van deze afkortingen een zorgelijke rimpel in het voorhoofd. Inmiddels is de EUTR- wetgeving zeven jaar van kracht. Maar in de praktijk blijkt het geen garantie te zijn dat alleen duurzaam, legaal geproduceerd hout de Europese Unie binnenkomt.

“Steeds vaker worden dubieuze partijen zonder de benodigde documenten voor EUTR-inklaring aangeboden via de haven van Antwerpen. Vooral tropisch hardhout voor de GWW- en tuinbranche en ook regelmatig kozijnhout. De verantwoordelijkheid voor de EUTR-check ligt bij de importeur, maar controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en rapporten van Greenpeace tonen aan dat enkele bedrijven de EUTR-controle minder serieus nemen”, schreef Robbert Jan Dekker (Koninklijke Dekker Hout) laatst op LinkedIn. Om vervolgens te benadrukken dat er wel tropisch hardhout gekocht moet worden, maar dan met FSC-, PEFC- of Keurhout-certificaat.

Moet er niet beter en vaker gecontroleerd worden door de NVWA? Bij navraag door Houtwereld beaamt Robbert Jan Dekker dit: “Ik ben het eens met de kritiek. Echter in de meeste andere Europese landen stelt de controle nog veel minder voor. Er moet in Nederland waarschijnlijk meer capaciteit worden ingezet. De NVWA is met te weinig mensen verantwoordelijk voor teveel verschillende controles. Doordat er nog nooit echt gestraft is, schatten malafide bedrijven het risico als zeer laag in. Hierdoor zijn recent illegale stromen sapeli mahonie, azobé en angelim vermelho enorm toegenomen. Vaak worden deze via Antwerpen of zelfs via Portugal aangeboden.”

Funest voor FSC

Dekker meent dat de invoering van de Europese Houtverordening nadelig is geweest voor gecertificeerd duurzaam hout. “Met de komst van de EUTR dacht de markt dat het probleem was opgelost. Daarmee werd slecht- of niet gecontroleerd ‘legaal’ hout in één keer gelijkgesteld aan FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Met name voor tropisch hout met FSC-label bleek dit funest en zijn de meeste aanbieders intussen op sterven na dood”, stelt hij.

Nieuwe EU-wetgeving

Dekker is voorstander van een EU-wetgeving met als norm FSC- en PEFC-gecertificeerd hout. “Voordeel is dat die wetgeving veel eenvoudiger te handhaven is. Er hoeft alleen gecheckt te worden op de certificaten en deze check wordt door geaccrediteerde certificeerders reeds uitgevoerd.”

Ook Vandecasteele Houtimport in het Belgische Aalbeke bepleit Europese wetgeving. “De EUTR is van groot belang, maar voor het ogenblik bijzonder oneerlijk”, vindt Matthias Laarman, verkoopmanager voor Nederland. “Hout is het enige ‘product’ dat onder een regelgeving valt. We hebben een krachtige wetgeving nodig die ervoor zorgt dat geen enkel product dat verband houdt met ontbossing, de EU-markt mag betreden. Ook vlees, soja, palmolie, koffie, cacao, mineralen en dergelijke worden dan gebonden aan wetgeving die op gelijke voet staat met de EUTR. Het grote verschil is dat bij bosbouw – en dan duurzaam, verantwoord bosbeheer – het bos zal blijven bestaan. Voor alle andere toepassingen moet het bos onherroepelijk verdwijnen.”

Investeringen

In het kader van de EUTR heeft Vandecasteele van meet af aan geïnvesteerd in noodzakelijke opleidingen, softwaresystemen, extra personeel en expertise van buitenaf. Zo stak het importbedrijf veel tijd en geld in het robuuster en transparanter maken van zijn Due Diligence.

Sinds januari 2019 is voor de import vanuit Brazilië een bosingenieur in dienst die veldaudits en CoC-verificaties verzorgt. Door audits ter plaatse uit te voeren door de volledige Braziliaanse toeleveringsketen, verifieert Vandecasteele Houtimport dat alle actoren in de toeleveringsketen een robuuste Chain of Custody hebben.

Laarman: “Dankzij deze passende mitigerende maatregelen brengen wij de risico’s in de aanvoerketen terug tot een laag risiconiveau. Alleen wanneer alle risicobeperkende maatregelen samen een verwaarloosbaar risiconiveau bereiken, kan het hout worden geïmporteerd.”

Klik HIER voor de digitale editie van Houtwereld nr. 5 van 17 april 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

(Foto: Dekker Hout)

2 reacties op “Veel grijze zones in Houtverordening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer