Ga naar hoofdinhoud

Veel vragen over brandwerende kozijnen

De invoeringsdatum voor de verplichte CE-markering van brandwerende buitenkozijnen is nog steeds 1 november 2019. De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) verzoekt dringend om uitstel en duidelijkheid.

Dit meldt Centrum Hout. De NBvT pleit, samen met andere partijen in de Nederlandse schaduwcommissie, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om opschorting van de ingangsdatum. Ook moet er helderheid komen over het toepassingsgebied van de (NEN-)EN normen 14351-1 (gevelelementen) in combinatie met de 16034 (brandwerende ramen, deuren, kozijnen).

Europese publicatie

Ander initiatief is dat de NBvT samen met de brancheverenigingen voor ramen, deuren en kozijnen van andere Europese landen verenigd in EuroWindoor, een Position Paper heeft gestuurd naar de verantwoordelijken binnen de Europese Commissie. Zij vragen daarin om bevestiging van het uitstel en om een snelle officiële publicatie van de EN 14351-2 (binnenpuien/deursets), zodat duidelijk wordt vanaf wanneer binnenpuien en deursets CE-gemarkeerd mogen worden.

Specificaties

Volgens Centrum Hout krijgt het technisch secretariaat van de NBvT veel vragen over welke gevelelementen wel of niet brandwerend kunnen worden uitgevoerd. De specificatie van brandwerende houten kozijnen met vastglas en/of ramen is vastgelegd in een aanvulling op de KVT, de AOK001. Deze test- en beoordelingsrapporten zijn alleen toegankelijk voor NBvT-leden.

De specificatie van brandwerende houten kozijnen met deuren is niet in deze AOK001 opgenomen, maar in de openbaar toegankelijke SKH-publicatie 08-06 Brandwerende deur/kozijn-constructies. Specificaties voor deurenfabrikanten zijn hier te vinden.

(foto: SKH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer