Ga naar hoofdinhoud

Verdiepingssessie ‘hout in de GWW’ online

Verdiepingssessie ‘hout in de GWW’ gaat in op oa damwanden en bruggen

In 2021/2022 richten de coalitiepartners in de Ketensamenwerking ‘Hout als kans in de GWW’ zich op houten bruggen en damwanden. Deze partners zijn Rijkswaterstaat, P12, FSC en Centrum Hout. Om knelpunten van deze werken bij opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen weg te nemen, organiseert het team verdiepingssessies. De eerste is inmiddels online beschikbaar.

Duurzaamheid en circulariteit

De eerste verdiepingssessie werd gehouden op 17 juni. Het thema was ‘Duurzaamheid van hout en het meten en meewegen van circulariteit’. Vragen die hierbij aan bod kwamen waren: is hout wel duurzaam? Onder welke voorwaarden is bosbouw circulair? Hoe kan ik meten of mijn houten brug inderdaad minder milieukosten met zich meebrengt? En, wat voor soorten meetmethodes zijn er?

Sprekers

De drie sprekers gingen ieder in op een specifiek deelgebied.

Mark van Benthem vertelde als directeur en senior adviseur bij Probos over de impact van projecten waarin met hout wordt gewerkt. Is het wel echt duurzaam? Dit op basis van alle binnen Probos beschikbare kennis en data over de status van het bos en hoe duurzaam hout nu echt is.

Mantijn van Leeuwen is directeur bij NIBE. Dit bedrijf werkt aan duurzame en circulaire bouw en weet alles van levenscyclusanalyses (LCA’s). Van Leeuwen legde uit hoe belangrijk een LCA is en hoe dit kan helpen om tot andere materiaalkeuzes te komen.

Tunis Hoekstra is tot slot civiel ingenieur bij Ingenieursbureau Boorsma. Hij ontwikkelde een TCO-model voor sluisdeuren. Hiermee zijn onder andere de gevolgen van een bepaalde materiaalkeuze inzichtelijk te maken. Hij legde uit hoe deze methode kan bijdragen aan de materiaalkeuze voor houten bruggen.

Daarnaast kwamen ook de vragen aan bod die tijdens de startbijeenkomst van 22 april 2021 zijn opgehaald.

De verdiepingssessie zijn online beschikbaar via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer