Ga naar hoofdinhoud

Verlaging Energiebelasting en ODE 2022

De Energiebelasting en ODE, belastingen op elektriciteits- en gasverbruik, worden in 2022 verlaagd. Koninklijke CBM heeft samen met VNO-NCW, MKB Nederland en een tiental mkb-branches een lobby gevoerd met als doel een forse verlaging van de ODE op de korte termijn (2022). Op de lange termijn is de inzet een volledige afschaffing van de ODE. Het doel is eerlijke kostenverdeling van de energietransitie. De eerste resultaten zijn sterk beïnvloed door maatregelen van het kabinet om de hoge energieprijzen te compenseren van burgers.

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een extra heffing, bovenop de energiebelasting op elektriciteit en gas, die verwerkt zit in de energietarieven. De overheid heeft ODE in 2013 ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen zo zuinig mogelijk met energie omgaan en om de productie van duurzame energie te bekostigen. Hoe meer verbruikt, hoe meer ODE via de energieleverancier betaald wordt aan de Belastingdienst. ODE is de afgelopen jaren flink gestegen.

Korte termijn

Voor het jaar 2022 is een verlaging van € 571 miljoen voor het midden- en kleinbedrijf gerealiseerd in de Energiebelasting. Hiervan komt het grootste deel ten goede aan bedrijven in de eerste schijf (0-10.000 kWh). Voor de tweede (10.000 – 50.000 kWh) en derde schijf (50.000 – 10 miljoen kWh) is voor elk circa € 63 Miljoen aan verlaging gerealiseerd. Gemiddeld komt deze oplossing neer op een kostenverlaging van circa 15% per mkb-bedrijf, waarbij de kostenbesparing voor kleine bedrijven kan oplopen tot 25%, voor middelgrote bedrijven tot 10 à 15% en voor grote bedrijven beperkt blijft tot circa 5%. ‘In die zin heeft een verlaging van de Energiebelasting eenzelfde effect als het verlagen van de ODE. Het is het begin van de oplossing’, aldus de betrokken organisaties.

Lange termijn

Uit het coalitieakkoord van 15 december 2022 zijn meerdere punten belangrijk voor de lange termijn:

  • Er is besloten tot de verdere ontkoppeling van de ODE als financiering van de SDE++, subsidieregeling voor de productie van hernieuwbare energie.
  • In 2023 wordt gestart met de verlaging van de ODE elektriciteit voor de 2e en 3e schijf.
  • In 2023 wordt de 1ste schijf Energiebelasting elektriciteit verlaagd met 5,23 cent; gelijktijdig wordt de 1ste schijf gas met hetzelfde bedrag verhoogd. Wel wordt groen gas financieel ondersteund.

In het coalitieakkoord wordt een handreiking naar het mkb gedaan voor de betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van het verduurzamen van het mkb. Voor de lange termijn zetten VNO-NCW en MKB Nederland in op een volledige afschaffing van de ODE: ‘Omzien naar elkaar betekent samen de lasten dragen. Na de beperkte verlaging in 2022 is onze lobby inzet naar de voorjaarsnota lagere lasten voor het mkb.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer