Ga naar hoofdinhoud

Vertrouwen daalt in houtindustrie

Het producentenvertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie is in maart fors afgenomen ten opzichte van februari: het saldo liep terug van 6,8 naar 1,5. In de gehele Nederlandse industrie zakte het vertrouwen in maart 2020 naar het laagste niveau na september 2014, aldus het CBS.

Het vertrouwen van alle industriële bedrijfstakken ging van 3,7 in februari naar 0,2 in maart.

Corona

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit de conjunctuurenquête Nederland. Ongeveer 90% van de respondenten van dit onderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus donderdag 12 maart van kracht werden. Daardoor komt het effect van deze maatregelen nog niet volledig tot uiting in het gemeten producentenvertrouwen van maart. In de respons tot 12 maart daalde het vertrouwen ook al, maar daarna viel de daling veel sterker uit.

Verwachtingen

In maart liep in alle branches van de industrie het producentenvertrouwen terug. Het meest optimistisch waren producenten in de textiel-, kleding- en leerindustrie. Fabrikanten in de elektrotechnische, de voeding- en genotmiddelen- en de transportmiddelenindustrie bleken negatief.

Producenten in de industrie waren in maart aanzienlijk minder te spreken over de verwachte bedrijvigheid. Ook hun oordeel over de voorraden gereed product verslechterde een fractie. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde juist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer