Ga naar hoofdinhoud

Vierde reactor voor productie Accoya hout

Accsys Technologies maakt bijzonder hout Foto: Accsys Groep

‘Het Gelderse bedrijf Accsys Technologies maakt bijzonder hout voor de hele wereld’, meldt Omroep Gelderland. Het gaat om Accoya hout. Een sterk, licht en duurzaam materiaal waarvan de populariteit als bouwmateriaal toeneemt.

Door de toenemende vraag naar dit bijzondere materiaal, besloot Accsys Technologies haar productiecapaciteit uit te breiden. Eind mei is dan ook een enorme ketel geleverd bij het bedrijf op het Industiepark Kleefse Waard. Het is de vierde reactor die het bedrijf vanuit Duitsland laat komen voor de productie van Accoya hout.

En daar blijft het niet bij. Omdat dit bedrijf de enige is die dit materiaal kan maken, zijn er plannen voor uitbreidingen in de Verenigde Staten. Voor het maken van spaanplaten van Accoya hout staat een extra locatie in Azië op de planning.

Productieproces

Accoya hout is vervaardigd van waaibomenhout uit Nieuw Zeeland. Dit materiaal verblijft eerst een tijdje in een bad van azijn en raakt hierdoor geïmpregneerd met de zure oplossing. Hierdoor rot het materiaal niet en kan ook niet werken. En dat terwijl het licht en toch erg sterk is.

De uitvinding komt oorspronkelijk uit Wageningen. Het bijbehorende proces om Accyoa hout te maken, is in die plaats uitgevonden in de jaren vijftig. In die tijd konden ze het echter nog niet op grote schaal toepassen.

Toepassingen

Dat is nu wel anders. Het specifieke hout is geschikt voor de productie van uiteenlopende zaken. Variërend van bruggen, kozijnen en mondstukjes voor trompetten tot de wielerbaan die te vinden is in het Omnisport in Apeldoorn.

Duurzaam

Naast de eerder genoemde voordelen is het bouwen met hout in het algemeen duurzaam. Dit ziet het bedrijf onder andere terug in de wens van woningcorporaties om steeds meer met hout te bouwen. Hierdoor is de productie in een paar jaar tijd gestegen van twintigduizend naar tachtigduizend ton.

2 reacties op “Vierde reactor voor productie Accoya hout

  • Victor Vos

    Van het Houtblad had ik wel een betere product omschrijving verwacht van het modificatie proces van Accoya.

  • Jan Maurits Schouten

    Het Houtblad en de redactie van Houtwereld zijn niet helemaal identiek, Victor. Ik vind de omschrijving overigens tamelijk volledig. Het feit dat het zuur ook weer aan het hout onttrokken wordt zou er voor de volledigheid nog wel bij kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer