Ga naar hoofdinhoud

Villa van glas en zwartgeblakerd hout (video)

In de Engelse plaats Lechlade is een villa gebouwd van glas, met een sfeervolle betimmering van zwart gebrand hout.

Het strakke ontwerp van de villa is door de combinatie van glas en hout naadloos geïntegreerd met de omringende natuur. Het hout is zwart gemaakt met de Japanse houtbewerkingstechniek Shou sugi ban (gebrande cipres). Hierbij wordt het hout (meestal ceder of cipres) onder gecontroleerde omstandigheden gebrand, zodat het een beschermende koolstoflaag krijgt.

Een met de natuur

Duurzaamheid en een sterke relatie met het omringende landschap stonden vooraan bij het ontwerp van de villa in Lechlade. Het huis is van binnenuit ontworpen, wat resulteerde in ononderbroken zichtlijnen op de buitenwereld. De villa staat aan de rand van het meer en het lijkt aan de meerzijde van het huis alsof je op het water drijft. Dankzij een slimme plaatsing tussen bomen en planten wordt beschutting en privacy gegarandeerd voor de bewoners.

Glazen Villa Lechlade - Exterieur 2 - Blue Sky Images
Het hout aan de buitenzijde is behandeld met de Japanse houtbrandtechniek Shou sugi ban, om een mooie, natuurlijke, duurzame en brandvertragende afwerking te verkrijgen. Deze beschermingstechniek is vrij van chemische coatings, conservatiemiddelen of brandvertragers.
(Foto: Blue Sky Images)

 

Open ontwerp

In het huis zijn elementen als opbergkasten en een open haard ingezet om afgebakende zones te laten ontstaan, zonder dat er aparte ruimtes ontstaan. Een vide in het hart van de villa bevat diagonale en verticale zichtlijnen. In de vide bevindt zich ook een trap naar de bovenverdieping. Ook valt er door de vide voldoende daglicht in de onderste verdieping, die beneden het waterniveau ligt. Een dakterras biedt een panoramisch uitzicht over het meer.

(artikel loopt door onder de video)

Eigenschappen

De villa heeft een totaaloppervlak van 600 m2 en heeft drie woonlagen, waarvan één onder waterniveau. In de woning zijn een thuisbioscoop, speelkamer met bar en een spa aanwezig. Er is een dakterras van 80 m2 en een terras aan het water van 176 m2.

Opdrachtgever: particulier
Ontwerp: 2015-2016
Realisatie: 2016-2018
Ontwikkelaar: Boheme Development S.L.
Conceptontwerp: Mecanoo architecten, Delft
Definitief- en technisch ontwerp: Arquitectura y Ordenación Urbana S.L.
Constructeur: Fernando Sarria
Installatieadviseur: INARQ S.L.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer