Ga naar hoofdinhoud

VolkerWessels investeert in klimaatslim bosbeheer

VolkerWessels helpt de komende twee jaar mee om minimaal 500 hectare bos in Nederland klimaatbestendig te maken. Dat gebeurt samen met de Unie van Bosgroepen en FSC Nederland. Slimme maatregelen moeten het bos meer CO2 laten vastleggen en beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Op termijn wil VolkerWessels hout uit deze bossen in eigen bouwprojecten toepassen.

VolkerWessels steekt tot 100.000 euro in dit project. Het bedrag bestaat deels uit een vaste bijdrage door VolkerWessels en deels uit een verdubbeling door VolkerWessels van vrijwillige bijdragen van medewerkers. Met het geld gaat de Unie van Bosgroepen in drie FSC-gecertificeerde bossen verspreid over Nederland maatregelen treffen waardoor het bos meer CO2 vastlegt, de biodiversiteit toeneemt en ook de belevingswaarde van de bossen een positieve impuls krijgt.

Voorbeelden van maatregelen zijn het bevorderen van natuurlijke verjonging, het onderplanten met strooisel-verbeterende boomsoorten en het aanplanten van soorten die naar verwachting beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

VolkerWessels is partner van FSC Nederland en stelt zichzelf ten doel om in 2020 alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout toe te passen (2018: 98%). VolkerWessels behaalde in 2019 de vierde plaats in de FSC Forest50, een ranglijst van bedrijven die duurzaam gecertificeerd hout inkopen en toepassen.

Klimaatslim bosbeheer

Volgens Gerard Koopmans, FSC-groepsmanager van de Unie van Bosgroepen, is klimaatbestendig bosbeheer hard nodig. “We zien de kwaliteit van het bos hard achteruit gaan bijvoorbeeld als gevolg van de droogte van de afgelopen jaren. Boomsoorten als de es, fijnspar en ook lariks sterven massaal af. Het Nederlandse bos heeft behoefte aan boomsoorten die beter bestand zijn tegen droogte, maar ook aan boomsoorten, zoals winterlinde en hazelaar, die de aanmaak van humus – een buffer tegen droogte – bevorderen en een actieve rol spelen bij het beschikbaar maken van voedingsstoffen.”

Op de foto v.l.n.r. Lars van der Meulen (VolkerWessels), Alexander Geertsema (Unie van Bosgroepen), Bert van Veldhuizen en Arjan Alkema (beiden FSC Nederland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer