Ga naar hoofdinhoud

Voorlichtingsbijeenkomst bouwen met hout en milieu

Op 24 november organiseert SHR – fysiek in Wageningen én online – een voorlichtingsbijeenkomst over hout en milieu. Het doel van de voorlichtingsbijeenkomst is om helderheid te geven over het begrip milieubelasting in zijn algemeenheid en toegespitst op de bouw. Verder zal uitgelegd worden hoe milieuberekeningen worden gemaakt, hoe de samenhang is met de bouwregelgeving en waar de kracht en de zwaktes van de berekening zitten.

Binnen de bouw is er veel aandacht voor milieu en klimaat. Zo zijn er veel duurzaamheidsinitiatieven die streven naar een vermindering van de milieubelasting en zich bezig houden met circulariteit, CO2-budgetten en klimaatverandering. Ook de plasticsoep, vervuiling, uitputting van grondstoffen en vele andere zaken zijn hierbij betrokken. De veelheid aan thema’s leidt echter tot een onoverzichtelijke situatie. Voor de houtwereld blijkt hierbij milieuvriendelijkheid niet meer een vanzelfsprekendheid.

Houtproductie in relatie tot bossen

Om orde in deze chaos te scheppen organiseert SHR een voorlichtingsbijeenkomst. Naast uitleg van de begrippen en milieuberekeningen leggen sprekers de milieu-impact van het bouwmateriaal hout uit. Hierbij gaan zij ook in op de productie van hout in relatie tot behoud van bossen en de productiecapaciteit. Tenslotte bespreken deskundigen de kansen om meer te bouwen met hout en gaan zij in op de vraag hoe een groter aandeel van hout in de gebouwde omgeving is te kwantificeren; ook in termen van CO2-opslag.

Meten en kwantificeren

Meetbaarheid en kwantificering van milieuvriendelijk bouwen zijn steeds belangrijker begrippen in beleid en aanbestedingen. Het meetsysteem is continue in ontwikkeling en voor de bijsturing ervan is het belangrijk dat de houtwereld gezamenlijke standpunten uitdraagt. Daarom zal aan het einde van de bijeenkomst een lijst met punten worden gepresenteerd over milieubegrippen, houtdata en uitgangspunten voor duurzaam houtgebruik. Deze lijst kan eenieder gebruiken in toekomstige discussies.

De bijeenkomst is live en maar is tevens digitaal te volgen. Organisator is SHR (René Klaassen, Alexander Kloppenburg) met bijdrages van Agrodome (Fred van der Burgh), Wageningen Universiteit en Research (Pieter Zuidema, Gert-Jan Nabuurs), Stichting Probos (Mark van Benthem), Team-V (Do Janne Vermeulen) en de Technische Universiteit Delft (Pablo van der Lugt).

De bijeenkomst vindt plaats in Wageningen van 15.00-16.30 uur en er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Opgave kan via info@shr.nl onder vermelding van naam, organisatie deelname milieu-bijeenkomst live/digitaal. De organisatie verdeelt de live plaatsen op volgorde van inschrijving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer