Ga naar hoofdinhoud

Vuren folly als levende klimaatmachine

Architect Eva Stache uit Oostzaan ontwierp een folly in hout. Deze levende klimaatmachine was in juni te zien op ART Zaanstad en blijft tenminste een jaar staan op het Hembrugterrein.

Het kunstobject is een experiment om te zien in welke vorm hout en vegetatie in de stedelijke omgeving toe te passen zijn. Bij de installatie is klimop in de grond geplant. Het is de bedoeling dat het kunstobject niet eerder verdwijnt dan dat de dwarslamellen volledig begroeid zijn. ART Zaanstad duurde drie dagen.

Levende klimaatmachine
De folly moet het straatbeeld verrijken en bijdragen aan een klimaatbestendige stad. ‘Tegelijkertijd gebruiken we hem om kennis te delen. De folly maakt deel uit van de onderzoeklocaties voor mijn PhD-onderzoek naar ecodiensten aan de TU Delft,’ legt Eva Stache uit. De levende klimaatmachine wordt daarvoor gemonitord op koeling, opname van fijnstof en waterretentie. Dat gebeurt op verschillende momenten met verschillende methodes. 

Vuren en klimop
De eerste metingen wijzen uit dat er binnen en buiten de folly een verschil is van tien graden in oppervlaktetemperatuur en een verschil van 1,2 graden in luchttemperatuur. Daarnaast ziet het vuren onder invloed van daglicht en weersomstandigheden steeds anders uit.

Voor de folly gebruikte de architect vuren en levende klimop. ‘Met de kennis van nu over de gaande klimaatverandering is het ondenkbaar om anders te handelen, bouwen of ontwerpen dan duurzaam.’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer