Ga naar hoofdinhoud

VVNH-kantoor na 25 jaar

25 jaar geleden, in 1992, betrokken de (nu Koninklijke) Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en Centrum Hout hun nieuwe kantoor in Almere-Buiten. Vanzelfsprekend werden daarin verschillende en zoveel mogelijk zichtbare dragende en niet-dragende toepassingen in diverse houtsoorten toegepast. Hoe hebben die zich gehouden?

In het kader van de inspecties die SHR uitvoert naar het gedrag van hout in de toepassing was het daarom reden eens te bezien hoe al die verschillende houtsoorten zich de afgelopen 25 jaar hebben gehouden (zie het overzicht ‘Gebruikte houtsoorten’ in de pdf van dit artikel uit Het Houtblad 7/2017).

Het kantoor is opgebouwd uit een gelamineerd-houtconstructie, waarvan aan de buitenzijde de gelamineerd vuren kolommen zichtbaar zijn; binnen liggen de verdiepingsvloeren op gelamineerde vuren liggers. De buitenkozijnen en ook het rabat van de vakvullingen in deze kozijnen zijn van teak. De trap, balustrades en vloeren zijn van Amerikaans esdoorn.

Goede benaderbaarheid
Ter plaatse maakt het gebouw een ingetogen indruk, waarbij de grote rode kolommen in de glaspartijen aan de voor- en achterzijde er kleurrijk uitspringen. Dit levert een fraai contrast op met de bakstenen gevels en de in segmenten opgebouwde witte aluminium daktrim rond het centrale deel van het kantoor. Jammer is dat de draaideur bij de centrale ingang tegenwoordig gesloten is: geopend is het welkom voor de bezoeker veel duidelijker.

Minder opvallend, maar wel uitermate slim bedacht, is dat het gebouw rondom vrij toegankelijk is met verharde bestrating. Ook de terugliggende en daardoor beschutte houten raampartijen op de eerste verdieping zijn via een omloop zonder klimmateriaal goed bereikbaar voor onderhoud. Waarschijnlijk was dit een bewuste keuze: een goede benaderbaarheid van de afgewerkte houten elementen is voorwaarde voor een verantwoord houtgebruik in de gevel. De benaderingskosten voor schildersonderhoud zijn hierdoor laag en het onderhoud zelf is efficiënt en goedkoop uitvoerbaar.

Lees hier het complete artikel van Niels Lutke Schipholt (SHR) uit Het Houtblad 7/2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer