Ga naar hoofdinhoud

Wachtlijst voor cursus houtconstructies

De behoefte aan kennis over construeren in hout is groot. Bouwen in en met hout staat immers vol in de schijnwerpers. Het is dan ook niet gek dat er een run is op de cursus ‘Construeren in hout’ van de VHC.

Aan de tweedaagse cursus ‘Construeren in hout’ namen afgelopen november zo’n 70 mensen deel. Inmiddels is er een wachtlijst. De korte opleiding wordt georganiseerd door de Vereniging van HoutConstructeurs (VHC). Docenten van de TU Eindhoven, TU Delft en hogeschool sloten zich graag bij dit initiatief aan. Net als deskundigen uit het bedrijfsleven.

In de lessen komen construeren in kruislaaghout / CLT, traditionele houtconstructies, brandweerstand en bepaling van de levensduur uitgebreid aan de orde. Verder ook trillingen, sparingen, verzwakkingen, verbindingen, samengestelde doorsneden, montage en uitvoering.

Constructieve vakken onder druk

Volgens VHC-voorzitter ir. Joop Raadschelders werkt het huidige beleid van technische universiteiten erg in het nadeel van constructieve vakken. “Dit geldt zowel voor construeren in beton, als in staal of in hout”, aldus Raadschelders in Houtwereld nr. 15. “Dit zijn zogenaamde toegepaste vakken die niet passen in het curriculum van een academische opleiding, maar thuishoren op de hogescholen. Hoe je in drie studiejaren een goede constructeur moet opleiden, is echter nog een uitdaging. Universiteiten zijn druk bezig dit curriculum aan te passen en kijken daarbij naar ontwikkelingen in de verre toekomst. Materiaalkunde, industrieel ontwerpen en natuurkunde passen hier beter in.”

Beeldvorming van hout

Ook de afdeling Bouwkunde (architectuur) dreigt van de TU’s te verdwijnen. “De beton- en staalbranches doen met lobbywerk vreselijk hun best om dit scenario te voorkomen”, vervolgt Raadschelders. “Vanuit de houtsector is dit niet duidelijk. De houtwereld moet zich realiseren dat dragende houtconstructies in belangrijke mate bijdragen aan de beeldvorming over de toepassing van hout. Ik doel daarmee op zowel houtleveranciers als op timmerfabrikanten en andere bedrijven waarin hout als materiaal een grote rol speelt.”

Andere belangen

“Mensen die werkzaam zijn in de houtbranche weten dit allemaal wel. Maar de belangen in het onderwijs en onderzoek zijn soms toch anders. En het is nog maar de vraag of men zich dit voldoende realiseert”, besluit de VHC-voorzitter.

Lees ook: Houtprofessor neemt afscheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer