Ga naar hoofdinhoud

Wageningse onderzoekmethode traceert hout tot op 50 km nauwkeurig

Door een monster van meranti, azobé of tali door te meten met een spectrometer en die gegevens vervolgens te analyseren met behulp van ‘machine learning’ zijn onderzoekers van de Universiteit Wageningen er in geslaagd de herkomstlanden van het hout te achterhalen. Dat klinkt veelbelovend in een tijd waarin de herkomst van hout steeds belangrijker wordt.

Juist deze week werd de Ontbossingswetgeving door het Europese Parlement goedgekeurd. Die maakt Europese eindgebruikers, verwerkers en handelaren van hout verantwoordelijk voor de duurzame productie van het gebruikte hout. Zoals ook al voor andere landbouwproducten geldt (suiker, bananen) moet door iedereen aangetoond kunnen worden dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. De herkomst moet dus glashelder zijn. Met name in Afrika en Azië wordt op vrij grote schaal gesjoemeld met papieren die de afkomst uit duurzaam beheerde bossen moeten aantonen.

Samples onderzoeken


De methode die de Wageningse onderzoekers, Laura Boeschoten en co-auteur professor Pieter Zuidema, ontwikkelden, binnen een breder onderzoek, Timtrace, bestaat uit het analyseren van een groot aantal verschillende stoffen die in een sample hout zitten en het combineren van die data met een computerprogramma dat werkt met tal van geografische en bosbouwkundige data. Met behulp van computer learning en een groot aantal samples van levende bomen in verschillende landen en regio’s moet de bepaling steeds preciezer worden. De resultaten zijn zeer veelbelovend. Zo kon al verschil waargenomen worden in de samenstelling van twee bomen van dezelfde soort die op slechts 50 kilometer afstand van elkaar groeiden.

Grote nauwkeurigheid

Door de grote verschillen tussen de chemische vingerafdrukken konden monsters met 86%-98% nauwkeurigheid worden getraceerd als afkomstig uit landen in Centraal-Afrika, en met 88% nauwkeurigheid als afkomstig van Borneo. Blinde monsters, door onafhankelijke partijen verzameld in Centraal-Afrika, werden voor 70-72% aan de juiste regio gekoppeld.
De idee is uiteraard dat met deze ‘vingerafdruk’ de herkomst van het hout kan worden vastgesteld, wat fraude en illegale houtkap kan terugdringen met het behoud van bossen tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer