Ga naar hoofdinhoud

WAN Adaptive Re-use Award voor transformatie naar museum

Bornstein Lyckefors Architects transformeerde een school in het Zweedse Värmland tot een museum. Het Torsby Finnskogscentrum kreeg een houten palissade als schil met daarin kijkdozen op verschillende hoogtes.

Het ontwerp won de WAN Adaptive Re-use Award 2016. Er waren zes kandidaten voor deze prijs, waaruit de jury het poëtische project van het architectenbureau in Göteborg koos. Tevens zijn ze met een project genomineerd voor de WAN Future Projects Award. Over het Torsby Finnskogscentrum oordeelde de jury dat het een ongelooflijk eenvoudig, maar sterk concept is. Daarnaast merkte de jury op dat de bouwkosten bleven bij de innovatieve aanpak.

Museum met expositieruimtes
De opdracht voor Bornstein Lyckefors Architects was een het gebouw te transformeren naar een museum met expositieruimtes voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Tevens moest er ruimte zijn voor een bibliotheek en een archief.

Houten palissade en kijkdozen
Daarnaast was de architecten gevraagd de buitenkant zo aan te passen dat het bij de museumfunctie past. De nieuwe houten gevels geven geeft een doorkijk naar het historische gebouw. Doordat het letterlijk in de schaduw staat, vallen oud en nieuw met elkaar samen. In de houten kijkdozen is ruimte voor aankondigingen en kunstwerken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer