Ga naar hoofdinhoud

Weeber Architecten wint Platowood Ontwerpcompetitie

Weeber Architecten wint Platowood Ontwerpcompetitie

Platowood, producent van hydro thermisch gemodificeerd hout, schreef een wedstrijd uit om de gevel van haar nieuwe onderkomen te ontwerpen. Uit de 44 inzendingen selecteerde de jury vier finalisten. Weeber Architecten won de ontwerpcompetitie met het ontwerp ‘Platowood Twist’. Over een aantal maanden zal hun ontwerp de gevel van het Platowood Paviljoen sieren. Daarnaast winnen zij een bedrag van 5.000 euro en is er een budget van 20.000 euro voor gezamenlijke productontwikkeling.

Winnend ontwerp

Het ontwerp ‘Platowood Twist’ bestaat uit Platowood latten van verschillende afmetingen die haaks in de gevelbekleding zijn geplaatst. Hiermee scheppen zij een driedimensionaal effect. In dit geval ontstaat hieruit het logo van Platowood.

Jan Nauta, juryvoorzitter: “Het ontwerp van Weeber Architecten is met veel aandacht en zorg gedetailleerd, waardoor de specifieke eigenschappen van het hout van Platowood maximaal tot hun recht komen. Het breed toepasbare concept is architectonisch inspirerend en spreekt tot de verbeelding. Dit zonder buiten de kaders van duurzaam realisme te treden.”

Doorslaggevend aspect

Het doorslaggevend aspect voor de jury om voor Weeber te kiezen, was het ontwerp dat het beste past bij (de behoeften van) de organisatie. Vanuit de plek en de gebruiker is er onmiskenbaar een behoefte aan robuustheid, zowel in de beeldtaal als in de technische uitvoering.

De vakjury bestond uit Jan Nauta (architect, Studio Nauta), Peter de Winter (hoofdredacteur Bouwwereld), Jan Maurits Schouten (hoofdredacteur Het Houtblad) en Platowood-directeur Bart Raymann.

Overige ontwerpen

De andere drie ontwerpen die tot finalist waren uitgeroepen zijn afkomstig van La-di-da, Machi Machi x Moriko Kira en Studio Ties van Benten.

De ontwerpers van La-di-da experimenteerden met niet eerder gerealiseerde vormen in het Platowood-hout en creëerden gelijkvormige, golvende planken. Vlechten en weven zonder staanders geeft aan hoeveel meer interessante gevelbekleding er mogelijk is in geplatoniseerd hout. Een idee met potentie.

Machi Machi x Moriko Kira combineerde de ambachtelijk Japanse houtverbindingstechniek ‘Kigumi’ met de visie dat een gevelbekleding driedimensionaal kan zijn en diepte kan krijgen. Sterk is ook de aandacht voor het gevoel van welbevinden van de gebruikers van het gebouw.

Studio Ties van Benten richtte zich op een een kruislingse verbinding. De afstandhouder die hiervoor zijn bedacht, zorgen ervoor dat latjes elkaar kunnen kruisen zonder dat ze elkaar raken. Dit komt de beluchting en daarmee de (esthetische) duurzaamheid ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer