Ga naar hoofdinhoud

Wennen aan wegportalen

In Poeldijk zijn de eerste houten wegportalen met stoplichten geplaatst door BAM Infra Nederland. Ze zijn gemaakt van Siberisch lariks en overkoepelen de N211. Een fraai staaltje innovatie, dat bij lokale bewoners gemengde reacties oproept.

De N211 tussen Poeldijk en Den Haag is de eerste CO2-negatieve weg van Nederland. Dat wordt bereikt door bijvoorbeeld in de nacht dimmende verlichting en door zonnecollectoren in het wegdek. Dit systeem haalt in de zomer energie uit het warme asfalt en slaat deze op. De energie wordt in de winter gebruikt om het wegdek op te warmen. Daarnaast bestaan de vangrails, verkeersborden en hectometerpaaltjes voor een groot deel uit hout.

Indianendorp

Nu zijn er dus ook larikshouten wegportalen met verkeerslichten geplaatst. Fabrikant is De Groot Vroomshoop Groep. Omroep West peilde de meningen van de bevolking. “Wordt Poeldijk een indianendorp?”, vraagt de één zich af. Anderen spreken van een pretpark of de ingang van Chinatown.

(foto: BAM Infra Nederland)

Lees ook: Rijkswaterstaat zoekt circulaire innovaties

2 reacties op “Wennen aan wegportalen

 • Geert van Dijk

  Wat ik jammer vind is dat het hout transparant is afgewerkt. Dit betekent dat er eigenlijk 2x per jaar onderhoud gepleegd moet worden, anders ziet het er binnen de kortste keren zeer armoedig uit. (op de foto ziet het er eigenlijk ook al armoedig uit)
  NB: verlijmd hout van een lage duurzaamheid moet je behandelen, vergrijzen is geen optie mbt de duurzaamheid / belasting lijmverbindingen.
  Dekkend schilderen zou veel degelijker zijn!

  Als deze portalen niet deskundig worden afgewerkt, en dat VREES IK…., dan zullen ze maximaal 10 jaar meegaan en krijgt hout daardoor een slechte reputatie…
  Gemiste kans, lijkt het voor nu.

 • Kebonyhout is een prachtig, duurzaam Noors alternatief dat geen enkel onderhoud vraagt.
  http://www.kebony.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer