Ga naar hoofdinhoud

Werken aan circulaire houten kozijnen

Vijf brancheorganisaties in de gevelbouw, waaronder de NBvT, lanceren een nieuwe website. Ze willen de transitie maken naar een circulaire geveleconomie door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en herwinbare materialen te gebruiken. Bijvoorbeeld hout.

De nieuwe website circulairegeveleconomie.nl informeert over houten, metalen en kunststof gevels met bijbehorende onderdelen, zoals glas en hang- en sluitwerk. Concreet betekent dit dat wat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, in een nieuw gebouw – zo mogelijk – weer een onderdeel van een gevel wordt. Naast circulariteit krijgt CO2-reductie in deze kringloop een hoofdrol.

Vijf branches

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).

Volgens hen zijn gevels, gevelproducten en -materialen geschikt voor een volgende cyclus in de biologische en technische kringlopen. Maar het betekent ook zodanig ontwerpen dat je gebouwen daarna eenvoudig kunt demonteren. Zodat producten ‘schoon’ weer hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Ook moet je de hele retourlogistiek hierop inrichten.

Enorme potentie

In 2020 verscheen het onderzoek ‘Verkenning producentenverantwoordelijkheid voor de gevelbouw’ dat door het kabinet aan de Tweede Kamer was toegezegd. Hieruit bleek een enorme potentie voor circulair bouwen én CO2-reductie.

Over de doelstellingen, afspraken en activiteiten richting 2030 ging de gevelbranche het gesprek aan met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en dat van Binnenlandse Zaken. Inmiddels ligt het ‘Ketenakkoord Circulaire Geveleconomie’ klaar. De uitnodiging voor een convenant ligt nu bij de beide ministeries.

Het verkenningsrapport, de roadmap naar 2030 en de verdere stappen richting een Circulaire Geveleconomie zijn te vinden op de nieuwe website.

Lees ook: Onderzoek naar circulaire gevels

Eén reactie op “Werken aan circulaire houten kozijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer