Ga naar hoofdinhoud

Werken aan ‘Kozijn van de Toekomst’

TNO en FSC Nederland werken aan een project om houten kozijnen nog duurzamer toe te passen in de woningbouw. Hierbij wordt een aantal ketenpartners vanuit houtindustrie, bouw en opdrachtgevers actief betrokken. De belangstelling voor de werksessies is groot. Op 3 december worden de resultaten gepresenteerd.

Reductie van CO2-uitstoot, minder milieu-impact, circulair bouwen, samenwerking in de keten. De trends zijn duidelijk zichtbaar. Houten kozijnen worden echter al tientallen jaren op vrijwel dezelfde manier geproduceerd. Er is behoefte aan verbetering van isolatie en ventilatie, vermindering van onderhoud, een flexibeler ontwerp dat 100 procent demontabiliteit en hergebruik mogelijk maakt.

Mark Kemna, FSC Nederland: “Voor bedrijven in de houtverwerking en -handel is het van wezenlijk belang om bij genoemde trends aan te sluiten en het kozijn op een zo duurzaam mogelijk manier te produceren en toe te passen. Diezelfde wens ligt ook bij bouwers en opdrachtgevers, zoals blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de werksessies. We zijn blij dat bedrijven en opdrachtgevers graag meedenken om uitdagende, maar ook haalbare innovatierichtingen voor het kozijn op te stellen.”

Werksessies

In september zijn drie werksessies gehouden waarin opdrachtgevers, bouwers, producenten en andere bedrijven onder leiding van TNO werkten aan het kozijn van de toekomst. Op 12 september lag de focus op het thema ‘circulariteit’, gevolgd door sessies over ‘ontwerp & fabricage’ (19 september) en co-makership & beheer’ (26 september).

Bijeenkomst 3 december

Op 3 december (13:30 uur, BlueCity Rotterdam) wordt door TNO een potloodschets van het kozijn van de toekomst gepresenteerd en met de aanwezigen doorgepraat over de ontwikkelingsrichtingen. We kijken die middag ook breder naar houttoepassingen. Jan-Willem van de Kuilen, Hoogleraar aan de TU Delft, schetst nieuwe ontwikkelingen en kansen voor hout in het gebouw van de toekomst.

3 reacties op “Werken aan ‘Kozijn van de Toekomst’

 • Gijs-Bert Drost

  Mooi initiatief.
  Hang- en sluitwerk is een belangrijk onderdeel.
  Kijk dan gelijk naar producten met Cradle 2 Cradle-certificaat. Producenten met een C2C-certificering investeren veel geld om duurzame producten zo duurzaam mogelijk te produceren. Breuer & Schmitz GmbH produceert haar scharnieren met C2C. Graag willen wij meedenken in nieuwe concepten. Wij zijn ook onderdeel van het Vihrea C2C-kozijnconcept met Fintihout.

  1. Mark Kemna

   Welkom op 3 december, Gijs-Bert!

 • Job Anneveldt

  We hebben natuurlijk niet zo’n beste geschiedenis in geveltimmerwerk. Ik vind de nieuwe ontwikkelingen hoopgevend, maar kijk ook eens over de grens. Voor mij ging vroeger in Rosenheim een wereld open. Andere houtafmetingen geven in de circulaire maatschappij ook soms meer kansen. In ieder geval veel succes gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer