Ga naar hoofdinhoud

WikiHouse wint Architectuur publieksprijs Almere

Het houten zelfbouwconcept WikiHouse van Ontwerpburo Muller in samenwerking met Boerboom Houtgroep bleek tijdens de uitreiking van de Architectuur Prijs Almere (APA) de grote publiekslieveling. De juryprijs ging naar het gecombineerde boerenbedrijf en appartementencomplex Vliervelden van KettingHuls. Op de Dag van de Architectuur reikte Kunstlinie de tweejaarlijkse gemeentelijke Architectuur Prijs Almere uit aan het meest bijzondere bouwproject dat in Almere is gerealiseerd.

Het liefst had de vakjury van deze prijs twee, misschien wel drie winnaars geselecteerd. Na twijfelen tussen de innovatieve projecten op de Floriade, volgde er een lange discussie over sociale en ecologische opgaven. Vervolgens heeft de jury unaniem gekozen voor het project dat onderwerpen adresseert als het boerenlandschap, de moderne boerderij, variatie in wonen en wonen in collectiviteit: Vliervelden van KettingHuls. De bewoners van het appartementencomplex zijn onderdeel van het leven op het boerenerf en wonen rondom de appelboomgaard. Om hen heen ligt 40 hectare landbouwgrond van de stadsboer. Het woongebouw refereert naar de pioniersschuren van de Verenigde Staten.

Publieksprijs

Met ruim een derde van de stemmen leverde de publieksprijs een overtuigende winnaar op met het houten WikiHouse van Ontwerpburo Muller. Het is een project aan de Stripmaker in Almere Buiten, dat betaalbare woonmogelijkheden biedt voor zelfbouwende starters. Zij kunnen met behulp van een toolbox individueel hun eigen ontwerp bepalen. De houten WikiHouse-casco’s zijn met behulp van een handleiding en bouwbegeleiding zelf in elkaar gezet door de toekomstige bewoners. Het houtskeletbouwpakket is door Boerboom Houtgroep CNC-geproduceerd. Naast de waardering van het publiek werd een leuke geldprijs van 2.500,- euro in ontvangst genomen.

Kinderjury

De Kinderjury gaf de voorkeur aan Huis-in-Huis van bureau SLA. Zij vonden het winnende ontwerp mooi, met veel licht en ruimte, origineel, knus, met een slim afdakje en alles handig op één verdieping. Bij het ontwerp is maximaal ingezet op de beleving van de natuur en de’ binnen-buiten-relatie’.

Winnend Bureau SLA zou graag een discussie initiëren over de regelgeving. Die is soms zo verstikkend dat je als architect niets meer kan. Door de coulante houding van de gemeente Almere en de flexibiliteit die wordt geboden in Oosterwold, is het mogelijk geweest om dit winnende concept te verwezenlijken. Maar dit is zeker niet vanzelfsprekend. Uiteraard pakt Kunstlinie die handschoen op en zal dit debat gaan organiseren.

Lees hier het volledige juryrapport van de vakjury en bekijk hieronder de video over het houten WikiHouse De Stripmaker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer