Ga naar hoofdinhoud

Wildernis verdwijnt

Tussen 2010 en 2013 verdween exact 7,2% van de ongerepte natuur op de wereld. Een team van onderzoekers publiceerde dit feit onlangs op Science Advances.

Op basis van satellietfoto´s onderzocht een internationaal team van onderzoekers de afname van ongerepte natuur op de wereld. Daaruit bleek dat uitgestrekte aaneengesloten wouden en veengebieden steeds zeldzamer worden. Deze gebieden krimpen en verdwijnen door ontbossing, landbouw, bosbranden en mijnbouw.
Voor het onderzoek werd het begrip ongerept gebied gedefinieerd als een ongestoord en nooit gekapt of ontgonnen gebied zonder wegen of andere infrastructuur van ten minste 500 vierkante kilometer.
In Roemenië werd het laatste stuk Europese wildernis doorsneden door een nieuwe asfaltweg. Daarmee verdween in 2013 op het Europese continent het laatste stuk ongerepte natuur van formaat. Het ging hierbij om het Domogled-Valea Cernei National Park en omgeving, in het zuidelijk deel van Roemenië.
Desondanks zijn nog niet alle Roemeense bergoerbossen verdwenen. In bepaalde gebieden is het oerbos nog vrijwel intact en in Roemenië ligt twee derde van het nog resterende Europese oerbos. Maar ook die stukken oerbos worden in rap tempo aangetast. Dat gaat volgens de Roemeense regering met meer dan 48 hectare per jaar, wat vooral te wijten is aan illegale kap.
Inmiddels beschouwen Roemenen illegale kap als een nationale catastrofe. De overheid heeft lokale NGO’s en lokale afdelingen van NGOs als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds de mogelijkheid gegeven om ongeschonden bossen te registreren. Vanuit de bevolking wordt de politiek opgeroepen een moratorium af te kondigen op ontbossing. (bron: OneWorld.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer