Ga naar hoofdinhoud

Winst keldert in Finland

De winstmarges van Finse zagerijen zijn ronduit slecht. In het derde kwartaal van 2019 bereikte de rentabiliteit het laagste niveau in vijftien jaar tijd, meldt Wood Resource Quarterly.

De winstgevendheid van houtproducenten van over de hele wereld leverde in het derde kwartaal een gemengd beeld op. De brutomarges daalden in Noord-Europa, terwijl ze licht verbeterden in Oostenrijk, Oost-Rusland, het westen van de Verenigde Staten en in West-Canada. In Noord-Amerika begonnen de houtprijzen af te vlakken, maar namen ze in de herfst weer licht toe.

Verminderde vraag

In Finland en Zweden zakten de binnenlandse prijzen van zaagstammen in de loop van 2019 vanwege de verminderde vraag vanuit zagerijen in de regio. Doordat de verkoopprijzen van gezaagd hout echter nog steviger daalden, zaten de zagerijen met fors minder winst in de maag. De brutomarges van Finse houtproducenten gingen nog sneller neerwaarts dan die van hun Zweedse concurrenten, voornamelijk als gevolg van lagere houtprijzen in Finland dan in Zweden.

Bodem bereikt

Volgens Wood Resource Quarterly zijn er aanwijzingen dat eind 2019 de houtprijzen in veel markten hun bodem hebben bereikt. Bovendien zijn zaagstammen nog iets goedkoper geworden, om het verschil met de prijzen van gezaagd hout te verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer