Ga naar hoofdinhoud

Wisselende reacties op Klimaatakkoord

Het nieuwe Klimaatakkoord roept gemengde reacties op. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft het voorstel namens het kabinet aan de Tweede Kamer gezonden.

Meer dan honderd partijen werkten het afgelopen jaar aan een pakket maatregelen waarmee Nederland in 2030 zijn CO2-uitstoot halveert ten opzichte van 1990. Uitgangspunt van het Klimaatakkoord is dat de stap naar minder CO2-uitstoot haalbaar en betaalbaar is. Daarom zorgt het kabinet voor een eerlijke verdeling van lasten tussen burgers en bedrijven. Daarnaast neemt Nederland de tijd: maatregelen worden stap voor stap genomen.

Natuurgebieden zijn ‘levende koolstof-opslagsystemen’. Die waarde van de natuur wordt volop erkend in het Klimaatakkoord. Daarbij is er bijzondere aandacht voor het belang van bossen.

Bos

Natuurmonumenten is enthousiast over de plannen van het kabinet om ontbossing tegen te gaan. Directeur Marc van den Tweel: “Bij Natuurmonumenten is het bosareaal de voorbije jaren toegenomen, maar we zien dat het totale bosoppervlak in Nederland afneemt. Daarover maken we ons zorgen. Het is goed dat het kabinet er nu voor kiest om bossen weer uit te breiden”.

Deze maatregelen worden dit jaar verder uitgewerkt in de Bossenstrategie die minister Schouten samen met de provincies opstelt.

Biomassa

Greenpeace en Milieudefensie vinden het Klimaatakkoord onvoldoende voor een eerlijk en effectief klimaatbeleid. Om de hoognodige doorbraak te creëren om de klimaatcrisis aan te pakken, moet er volgens hen meer gebeuren. Dan kan Nederland toekomstbestendig gemaakt worden en verdienen investeringen in klimaatbeleid zichzelf terug.

“Er ontbreken harde garanties over duurzame biomassa, en als Nederland leggen we een onrealistisch hoge claim op de beschikbare hoeveelheid biomassa”, stellen Greenpeace en Milieudefensie. Zij roepen de Kamers op geen subsidie toe te staan tot er garanties zijn dat biomassa niet ten koste gaat van bossen en de mensen die ervan afhankelijk zijn.

(foto: Natuurmonumenten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer