Ga naar hoofdinhoud

Y Installation combineert digitale fabricage en handwerk

In het openluchtmuseum Seurasaari in Helsinki is een installatie geopend van kruislaaghout. Y Installation is te vinden op de historische binnenplaats van Niemelä Tenant Farm.

Niemelä Tenant Farm is een voorbeeld van traditionele Finse volkscultuur. Het bestaat uit dertien gebouwen die in 1909 naar het museumeiland zijn gebracht. De tijdelijke installatie Y staat bij de ingang en moet ervoor zorgen dat bezoekers langer in Niemelä verblijven.

Internationaal team
Voor de moderne architectuur werkte een internationaal team van architecten en fijntimmerlieden samen met het Fins Nationaal Museum. Het team van Y Installation bestaat uit de &’ [ Emmi Keskisarja & Janne Teräsvirta & Company Architects] en de timmerliedenTommi Alatalo en Antrei Hartikainen.

Veranderende toestand van tijd
De installatie Y is een hypnotiserende meditatieplek waar bezoekers kunnen reflecteren op de veranderende toestand van tijd. Traditie is geboren uit voortzetting en het delen van kennis en vaardigheden; de combinatie van nieuw en oud. Omdat Y het wiskundig symbool voor het onbekende is, wijst het op de toekomst en de mogelijke uitkomsten van het Scandinavische gebouwde erfgoed. In Niemelä is Y een variabele binnen de parameter tijd.

Elementen van kruislaaghout

In de installatie zijn digitale fabricage en handwerk gecombineerd. Ook laat ze de mogelijkheden zien van hout in een moderne constructie en stimuleert ze de grensoverschrijdende samenwerking tussen architecten en fijntimmerlieden. Y bestaat uit horizontale geprefabriceerde elementen van kruislaaghout en 588 houtwiggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer