Ga naar hoofdinhoud

Zaagmolen ‘de Otter’ genomineerd

De Otter is van het type paltrokmolen, het enige molentype dat in zijn geheel naar de wind wordt gedraaid.

De oudste, nog werkende Houtzaagmolen ter wereld is De Otter (1632). Deze molen ligt aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam en is genomineerd voor de Molenprijs 2021. Mocht deze molen de prijs winnen, dan wordt de hieraan verbonden 75.000 euro ingezet voor de restauratie en verduurzaming van de houten droogloodsen rond de molen.

Houtzaagmolen De Otter werd in de herfst van 2019 geschilderd en in volle glorie hersteld. In de zomer van 2020 waren de kadeconstructie en de houten droogloodsen die rond de molen staan aan de beurt. De droogloodsen en het ‘balkengat’ hadden vroeger een belangrijke functie: al het hout dat via de Kostverlorenvaart werd aangevoerd, werd in het ‘balkengat’ voorbereid op het zagen. In de droogloodsen werd, na het zagen, de planken opgeslagen om te drogen. Een groot deel van het hout dat door De Otter in planken is gezaagd, werd destijds gebruikt voor onder meer de scheepsbouw en de bouw van huizen in Amsterdam.

Photo: Patrick Post. De oudste houtzaagmolen van Nederland De Otter 1632 draait nog steeds. Op de foto molenaar Roel Gremmer.

Molenaar Roel Gremmer maakt zich, samen met een groep toegewijde molenaars, hard voor deze unieke historische grond in Amsterdam. Gremmer: “We draaien iedere dinsdagmiddag en enthousiaste buurtbewoners lopen geregeld spontaan bij ons langs. Het is onze grote droom om de molen permanent toegankelijk te maken voor publiek. Door de molen te herstellen en het terrein te verduurzamen maken we er een toekomstbestendige plek van. De geschiedenis van onze prachtige stad, de ambachten, al die verhalen over het terrein en de molen moeten we blijven vertellen.”

Iedere stem is een euro waard

Om de wind ook de komende 400 jaar in de wieken van De Otter te houden, wordt hard geprobeerd stemmen te werven voor de Molenprijs. Dit kan via www.molenprijs.nl/DeOtter tot 1 oktober 2021 om 12.00 uur. De projecten die niet winnen, ontvangen het aantal stemmen in euro’s. Dat betekent dat iedere stem geld waard is voor het project! Iedereen die heeft gestemd, maakt kans op een luxe molenarrangement met overnachting ter waarde van € 450,-. De winnaar van de VriendenLoterij Molenprijs 2021 wordt op woensdagmiddag 13 oktober bekend gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer