Ga naar hoofdinhoud

Zaak tegen NVWA bij Raad van State

De NVWA moet de import van illegaal gekapt hout van de rechter harder sanctioneren, maar weigert dat volgens Greenpeace. De kwestie ligt nu bij de Raad van State, zo meldt NRC.

Greenpeace startte in 2014 een rechtszaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zodat deze gedwongen zou worden handhavend op te treden tegen zes Nederlandse importeurs van vermeend illegaal gekapt Amazonehout. Dit in het kader van de Europese Houtverordening, de EUTR.

De toezichthouder vond juist een schriftelijke waarschuwing voldoende omdat het zou gaan om een incidentele overtreding. Volgens de NVWA namen de meeste ondernemingen na de eerste waarschuwing maatregelen. Twee bedrijven stopten met de import, twee andere besteedden het toezicht uit aan een externe toezichthouder in de veronderstelling dat ze daarmee goed zaten. De NVWA hoeft pas bij herhaalde overtreding een last-onder-dwangsom op te leggen. Greenpeace is het daar niet mee eens.

Uitspraak in mei

Na zes jaar van procederen, waarin de rechter de milieuorganisatie in 2017 en 2019 tweemaal in het gelijk stelde, ligt de zaak nu bij de Raad van State, die in mei een uitspraak verwacht te doen.

Klik HIER voor het volledige artikel in NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer