Ga naar hoofdinhoud

Zelfbouwers aan de slag met hout

De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie die gaat bouwen. Dit collectief van vijftig mensen heeft samen met Natrufied Architecture een uit hout opgetrokken, energieneutraal woongebouw ontworpen. De omgevingsvergunning is binnen en de eerste paal gaat in het voorjaar van 2020 de grond in.

De Warren wordt een zeslaags houten gebouw op het Centrumeiland van IJburg met 36 appartementen in het sociale en middeldure huursegment. Er zijn veel gemeenschappelijke faciliteiten en ruimten, en de gevel wordt gemaakt van gebruikt materiaal.

De toekomstige huurders zijn verenigd in de wooncoöperatie en ontwerpen, ontwikkelen en beheren hun eigen pand. Ze zijn de eerste in Nederland die op deze wijze als groep een gebouw realiseren. Met behulp van crowdfunding wordt het benodigde kapitaal bijeengebracht.

Goed én veilig

Boris Zeisser van Natrufied Architecture licht toe: “Een project als de Warren wijkt in veel opzichten af van Hollandse standaardoplossingen, en valt daardoor niet eenvoudig binnen de gebaande paden van regelgeving en toetsingen. Dat de brandweer en de constructeur van de gemeente nu bevestigen dat bouwen met hout gewoon goed én veilig is laat zien dat deze vorm van bouwen een realistisch alternatief is”.

De Warren krijgt een hoofdconstructie van CLT (cross laminated timber), een invulling van houtskeletbouw, isolatie van vlas en afwerkingen van gerecycled hout. Ook worden er zoveel mogelijk herbruikbare gebouwonderdelen toegepast in de ramen, deuren en vloeren.

Eco+Bouw treedt in het project op als bouwadviseur; constructeur is Pieters Bouwtechniek.

Lees ook: Plannen gereed voor duurzaam gebouw De Warren

(foto’s: De Warren / Natrufied Architecture)

Eén reactie op “Zelfbouwers aan de slag met hout

 • G van Dijk

  Eindelijk!
  Niet bakkeleien maar BOUWEN. ‘We’ hebben die woningen zo hard nodig!
  En in HOUT, waarmee de bekende vooroordelen (brand, houtrot) worden overwonnen.
  (Dat was in 1989 bij de bouw van mijn houten huis een stuk lastiger)
  Dit voorbeeld verdient navolging, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer