Ga naar hoofdinhoud

Zorgen om houten stationshond Mannes

Hij verwelkomt al anderhalf jaar trouw iedere reiziger op het centraal station in Assen: Mannes. Deze zes meter hoge, bruine hond met rode gloed is volledig gemaakt van Accoyahout, maar is nu aan het kwakkelen. Met de constructie is echter niets mis. Een extern adviesbureau gaat onderzoeken wat Mannes mankeert.

Mannes is ontworpen door het Rotterdamse kunstenaarscollectief Nio en Sefarijn, en gemaakt door Doornekamp Woodspecials in Waddinxveen. Op dierendag 2018 werd Mannes onthuld.

De 25 verschillende onderdelen van het kunstwerk bestaan uit massief Accoyahout van 7 cm dik, die zijn bevestigd op een staalconstructie. Het hout is eerst geschuurd en toen voorzien van een beitslaag, meerdere epoxylagen, een UV-werende laklaag en een glasweefselmat die het geheel nog sterker maakt.

Sproeikopppen

In het hout zijn gaatjes aangebracht. Als Mannes kinderstemmen ‘hoort’ (via detectieapparatuur), komt er stoom uit de gaatjes bij wijze van groet van deze 2,5 ton wegende hond. En daar wringt de schoen. De eerst zo glanzende reu is in anderhalf jaar tijd vaal geworden en heeft uitgebeten strepen op zijn lijf. Die worden waarschijnlijk veroorzaakt door de sproeikoppen voor de nevel.

Een extern bureau, de kunstenaar en een verzekeraar doen nu onderzoek naar de oorzaken en oplossingen voor de schade. De gemeente Assen heeft een garantie- en onderhoudscontract van tien jaar met de kunstenaars.

(Op de foto’s de onthulling van Mannes in oktober 2018. Hij verkeerde toen nog in blakende gezondheid. c) Accoya)

Eén reactie op “Zorgen om houten stationshond Mannes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer