Ga naar hoofdinhoud

Zuid-Holland wil bouwen met hout

Zuid-Holland kan de bouw van meer dan 200.000 woningen tot aan 2040 aanzienlijk versnellen als er meer met hout en sloopmateriaal wordt gebouwd. Duurzame bosbouw in bestaande Nederlandse bossen zou al driekwart van de woningbouwbehoefte kunnen invullen, zo wijst de verkenning ‘Zuid-HOUTland’ uit.

Stedenbouwkundige Marco Vermeulen is de auteur van de verkenning ‘Zuid-HOUTland’. In aanvullend onderzoek concludeert collega Anne Loes Nillesen dat ook de kansen van hergebruik van sloopmateriaal groot zijn.

Hun onderzoek maakt deel uit van één van de acht toekomstverkenningen voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) in opdracht van het Rijk en vier provincies.

Het plan ‘Zuid-HOUTland’ wil aantonen dat bouwen met hout versnelling en verduurzaming kan brengen door bestaande prefabtechnieken toe te passen. De onderzoeker acht in Zuid-Holland een volledige omslag naar houtbouw echt mogelijk.

 

Hoewel met bestaande bosbouw en de import van hout uit Europa al een groot deel van de woningen te bouwen is, kan met de aanplant van nieuw bos in Zuid-Holland ook mooi nieuw landschap gemaakt worden. Wáár dat de grootste waarde oplevert vereist nader onderzoek.

De provincie Zuid-Holland wil vervolgonderzoek doen naar de mogelijkheden en gaat hierover in gesprek met gemeenten, bouwers, ontwikkelaars en partijen zoals Staatsbosbeheer.

 

Bouwen met hout en sloopafval vergt wel een hele nieuwe kijk op de materiaalstromen. Het ontwerponderzoek van Anne Loes Nillesen spitst zich toe op drie locaties langs het water van de Schie, tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Materiaaloverschotten kunnen in dit voorstel per schip over de Schie vervoerd worden naar de Spaanse Polder in Rotterdam. Dit bedrijvengebied kan zich ontwikkelen tot een logistieke hub voor circulair bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer