Ga naar hoofdinhoud

Zwaar werk blijft twistpunt in timmerindustrie

De cao-onderhandelingen voor elfduizend werknemers in de timmerindustrie verliepen 11 november stroperig. Werkgevers en werknemers blijven anders aankijken tegen de zwaar-werkregeling. Ook over het loon verschillen de meningen.

Werkgeversvereniging NBvT deed een bod dat neerkomt op 1 procent meer loon per jaar. Volgens de vakbonden ligt dit onder de inflatie. De goed gevulde orderportefeuilles zouden meer loon rechtvaardigen.

Wat de bonden betreft wordt de zwaar-werkregeling hetzelfde als die in de bouw en infra. Dus drie jaar eerder stoppen met werken en de werkgever legt drie jaar lang 21.000 euro in via een daarvoor opgericht fonds, om dat betaalbaar te maken.

Hoog ziekteverzuim

FNV en CNV tekenen aan dat het ziekteverzuim in de timmerindustrie gemiddeld op 4,6 procent zit. In de hogere leeftijdscategorieën vanaf 55 jaar loopt dat cijfer op tot 7,2 procent. Dit zou mede komen doordat productiepersoneel de hele dag staat, vaak ook in gekromde houding. Het materiaal waarmee ze werken is daarnaast zwaarder geworden. Zo bestaan ruiten nu uit drie lagen in plaats van twee. Menig deur bevat een stalen plaat vanwege inbraakpreventie.

(foto: Technopark Heerenveen)

Lees ook: Cao-overleg timmerindustrie vastgelopen

Eén reactie op “Zwaar werk blijft twistpunt in timmerindustrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer