Ga naar hoofdinhoud

Zweedse zagerijen in Canadese handen

Bergs Timber verkoopt haar Zweedse zagerijen aan Vida. Dit Zweedse bedrijf is onderdeel van de Canadese Canfor-groep.

De transactie heeft betrekking op de zagerijen in Orrefors, Vimmerby en Mörlunda en wordt afgerond op 1 september 2020. Alle mensen die bij deze zagerijen en bij de inkooporganisatie voor grondstoffen werken, krijgen werk aangeboden bij Vida. Laatstgenoemde neemt ook de activa over van de reeds beëindigde bedrijfsactiviteit in Gransjö.

De totale aankoopprijs voor de activiteiten, inclusief het betrokken werkkapitaal, wordt geschat op SEK 400 miljoen (38 miljoen euro). Het plan moet nog worden goedgekeurd door de betrokken mededingingsautoriteiten.

De Zweedse houtzagerijen, inclusief de recent stopgezette activiteiten in Gransjö, zijn goed voor een jaaromzet van zo’n 104 miljoen euro. Hun EBITDA-marge lag de afgelopen vijf jaar tussen de 3 en 11%. De resterende activiteiten hebben een netto-omzet van ongeveer 189 miljoen euro.

Bergs Timber produceert voornamelijk vuren en grenen bouwhout. Na de verkoop focust het bedrijf zich op houtverduurzaming, schaafwerk en de fabricage van bouwelementen, kozijnen, deuren, tuinproducten en verbrandingspellets. Daarnaast is Bergs Timber eigenaar van zagerijen in Letland en Estland met een jaarproductie van circa 350.000 kubieke meter, en ontplooit ze haven- en distributie-activiteiten in het Verenigd Koninkrijk.

Eén reactie op “Zweedse zagerijen in Canadese handen

  • Canada is # 1 op het gebied van hout. Houd dat in de gaten qua ‘zaken doen’, innovatie en architectuur. Zonder de invloed van Canada waren we in NL nooit zo ver gekomen met hout(bouw) zoals het nu is. Much more to come …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer