Nationale Houtbouwprijs 2021

(De Nationale Houtbouwprijs had een ruime Voorselectie van prachtige houtbouwprojecten. Daaruit zijn de genomineerde projecten gekozen. Klik op deze link om de hele longlist te bekijken)

De Nationale Houtbouwprijs heeft als doel om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Het is een initiatief van Het Houtblad, onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen.
De Nationale Houtbouwprijs beloont projecten. Iedereen mag een houtbouwproject indienen. Een deskundige jury selecteert, nomineert en kent vier awards toe. De Nationale Houtbouwprijzen worden uitgereikt tijdens De Houtdag.
Er zijn de volgende 5 awards te winnen:

  • categorie: Zakelijke houtbouw
  • categorie: Particuliere houtbouw
  • categorie: Seriematige houtbouw
  • Overall juryprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens de jury
  • Publieksprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens het aantal stemmen op de website.

Klik hier voor de opzet, procedure en criteria voor de Nationale Houtbouwprijs

Aanmelden voor de Nationale Houtbouwprijs 2021 is op dit moment niet meer mogelijk. Blijf deze pagina in de gaten houden voor de voorselectie en het stemmen op jouw favoriet!

De vakjury wordt gevormd door:

Jan Maurits Schouten (voorzitter), hoofdredacteur van Het Houtblad. Schouten is ruim twintig jaar actief als journalist in de bouwbranche.


Irma Thijssen werkt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland als senior adviseur duurzaam bouwen en is als zodanig werkzaam bij het Transitiebureau Circulaire Bouweconomie en de Buyer Group houtbouw woningbouw. Ze rekent het tot haar taken om aanjager te zijn van de circulaire economie en biobased woningbouw.


Wim de Groot is projectleider houtconstructies, bouwfysica, bouw- en houtinspecties bij houtonderzoeks- en adviesbureau SHR. Hij is tevens university lecturer aan de TU Eindhoven op het gebied van advanced timber structures.


Boris Zeisser realiseerde met zijn bureau Natrufied Architecture, dat hij samen met zijn partner Anja Verdonk bestiert, tal van biobased en biofilische gebouwen. Hij ontwierp het gebouw De Warren dat een bewonersgroep op dit moment realiseert in Amsterdam. Daarnaast doceert Zeisser aan de TU Delft, geeft zomercursussen in ontwerpen en bouwen met hout aan Zweedse studenten (ARKNAT), en was afgelopen jaar ook jurylid van de Belgische nationale houtbouwprijs.


Eric D. de Munck is manager communicatie, promotie en technische informatie bij het Centrum Hout en geldt als autoriteit op zowel het gebied van regelgeving over hout(bouw) als dat van houtsoorten, het gedrag van hout en houtbouwtechnieken.

Pablo van der Lugt, auteur van Tomorrows Timber en Booming Bamboo, promoveerde aan de TU Delft op de milieu-impact (LCA) van bouwmaterialen. Hij is adviseur op het gebied van duurzaam en circulair bouwen en senior lecturer biobased bouwen aan de TU Delft en het AMS Institute.

Jan Maurits Schouten
Wim de Groot
Eric D. de Munck

.
.

Irma Thijssen
Boris Zeisser
Pablo van der Lugt

De Hoofdsponsors van de Houtdag zijn:

De Houtdag wordt mede mogelijk gemaakt door: