Ga naar hoofdinhoud

Cederhouten skichalet voldoet aan brandveiligheid

Boler Mountain, in hert zuidwesten van Ontario, Canada is een zeer veelzijdige bestemming voor wie van outdoorbeleving houdt. In de afgelopen 70 jaar groeide Boler uit tot een bestemming waar je het hele jaar terecht kunt voor skiën, tubing, mountainbiken, beachvolleybal, een Ariel Adventure Park en ziplinen (tokkelen). Elk jaar trekt Boler meer dan 120.000 outdoorenthousiasten.


In 2016 heeft Boler Mountain aangekondigd 6,1 miljoen dollar te gaan investeren in de bouw van een schitterend nieuw chalet aan de voet van de skihelling, met prachtige cederhouten dakoverstekken en cederhouten binnenwanden. Het bijna 1500 vierkante meter grote gebouw met drie niveaus en enorme glazen wanden werd geopend in december 2017. Het biedt de gasten luxe van een zeer hoog niveau en spectaculaire uitzichten over de skihelling en plekken waar je heerlijk kunt ontspannen met uitzicht op de buitenactiviteiten. De uiterst modern ingerichte keuken en eetruimte bieden ruime mogelijkheden voor het organiseren van huwelijken en zakelijke bijeenkomsten. Het nieuwe gebouw is zo ontworpen en gebouwd dat het past bij het bestaande chalet van Boler, dat is opgeknapt en nu wordt gebruikt voor de verhuur van uitrusting.

Een natuurlijke keuze voor hout

In het ontwerp van het nieuwe chalet wordt twee materialen op indrukwekkende wijze met elkaar gecombineerd: cederhout en natuursteen. Dat benadrukt de sterke verbinding met het natuurlijke landschap. Tegelijk krijgt de bouw, die lijkt op die van een traditionele skihut, er een moderne uitstraling door.

De lange cederhouten overstekken, vanaf de veranda tot in de binnenruimtes, bieden maximaal uitzicht op de prachtige natuur rondom terwijl door de open inrichting zoveel mogelijk daglicht wordt binnengelaten. De flexibele ruimte kan worden aangepast voor kleine bijeenkomsten of groepen tot 200 personen.

‘We hebben hout gekozen voor het nieuwe chalet omdat we iets terug wilden halen van de historische skichalets, maar dan met een moderne aanpak,’ verklaart Ryan Stirling van architectenbureau Tillmann Ruth Robinson.

Veiligheid en brandvertragende maatregelen


De opdrachtgever, Boler Mountain, realiseerde zich dat bij deze investering in nieuwbouw het vele hout moest worden beschermen. Tenslotte ging het hier om het duurste project uit de 70-jarige geschiedenis van Boler. Voor het verfraaien en beschermen van het hout van de nieuwe en bestaande gebouwen kozen ze voor SDF, het topproduct van Sansin, vanwege de waterafstotende eigenschappen, de bescherming tegen UV-straling en de weersbestendigheid.

Op de vurenhouten gevelbekleding van het oorspronkelijke gebouw was een standaard donkergrijze kleur (Modified Chesapeake) toegepast. De cederhouten gevelbekleding is afgewerkt met de populaire kleur Autumn Gold van Sansin op zowel het bestaande gebouw als de ceder dakoverstekken van het nieuwe chalet.

Om aan de voorschriften te voldoen, moesten de nieuwe cederhouten overstekken worden gecoat met een brandvertragend middel. Hiervoor werd Sansin SDF FR in de kleur Autumn Gold gekozen omdat dit geschikt is voor toepassing op niet-blootgestelde oppervlakken buiten. Op deze manier kon Sansin voldoen aan beide eisen met twee producten die zodanig werden gekleurd dat het bestaande en het nieuwe gebouw uiterlijk niet van elkaar waren te onderscheiden.

Marty Thody van het Boler Mountain managementteam stelt dat Sansin een voor de hand liggende keuze was vanwege de reputatie als vooraanstaand fabrikant van houtbeschermingsmiddelen. ‘We wilden een brandvertragend middel dat buiten dienst kon doen als afwerking van Klasse B en tegelijkertijd het cederhout kon conserveren zonder het uiterlijk daarvan aan te tasten,’ vertelt Thody.

Volgens Thody heeft Sansin in nauwe samenwerking met zijn team gezorgd dat de kleur van de cederhouten overstekken van het nieuwe chalet paste bij de kleur van de cedergevels op het oude gebouw en dat de vuren panelen het gewenste uiterlijk kregen. ‘Het nieuwe chalet is nu ongeveer twee jaar open en het ceder binnen en buiten heeft al flink wat zonlicht te verwerken gehad, wat normaal gesproken zou leiden tot bezorgdheid over verkleuren. Maar dankzij de beits van Sansin is dit geen probleem,’ merkt Thody op.
Voor meer product- en verkoopinformatie, neem contact op met Siobhan Ledstrom, Sansin’s dealer in Nederland is Leegwater Houtbereiding.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer