Ga naar hoofdinhoud

De Groot Bewerkingsmachines: Eén leverancier en merk

Jorg Juriëns, eigenaar van Juriëns Kozijnen BV, wil in 2012 – na de bankencrisis – zijn bedrijf weer laten groeien door te automatiseren en met het kleinere team dezelfde hoogwaardige kwaliteit timmerwerk te leveren. Hij kiest voor één bedrijf dat alle apparatuur kan leveren: De Groot Bewerkingsmachines. Daarvan heeft Jorg geen spijt.

“De Groot heeft de kennis in huis, weet precies wat bij ons past, wat onze wensen zijn en wat we maken”, zegt Jorg Juriëns. De Opticut S50 automatische afkortzaag, de Conturex Greenline met labelprinter, Powermat 700 schaafmachine met terugloopunit en de Unipin 2000 lijm- en deuvelautomaat zijn volledig op elkaar afgestemd, zodat ze precies doen waar Juriëns Kozijnen behoefte aan heeft. “Twintig jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen met één personeelslid. Het bedrijf groeide tot in 2009 de crisis uitbrak. Binnen twee jaar halveerden we. In 2012 maakte ik de keuze te automatiseren om met een kleiner team kozijnen van uitstekende kwaliteit te blijven produceren en zo weer te groeien. We begonnen met de automatische afkortzaag en al vrij snel volgde de Weinig Conturex. Vorig jaar leverde De Groot de Weinig Unipin 2000 lijm- en deuvelautomaat. Eveneens volgens onze specificaties.” Jorg Juriëns legt er de nadruk op dat hij niet alleen met één leverancier, maar ook met één merk – Weinig – werkt.

De lijmmachine is onderdeel van Juriëns’ totale werkconcept, is efficiënt en gaat verspilling van materiaal en tijd tegen. Jorg: “Voorheen sloot iemand een kozijn op en krabde een ander de lijm eruit. Daarmee waren ze de hele dag bezig. Een lijmrobot doseert precies de juiste hoeveelheid lijm en brengt die aan, waardoor krabben onnodig is. Daarna spouwlatten erop, aan de haak hangen en meteen de spuiterij in. Zo produceren we met onze machines en negen vakmensen ongeveer 200 kozijnen per week.” Duurzaamheid is belangrijk. “Hout is sowieso milieuvriendelijker dan kunststof. Het blijft een natuurproduct, dat goed gebruikt heel duurzaam is. We gebruiken veel mahonie, maar ook accoya en finti. Die grenen houtsoort groeit snel en krijgt door een speciaal behandelproces de kwaliteit van tropisch hardhout. Al het hout dat wij binnenkrijgen, komt bewerkt bij ons binnen, zodat we direct aan de slag kunnen om onze kozijnen te maken voor bedrijven én particulieren.”

Labelprinters

Labelprinters zijn onmisbaar om efficiënt te kunnen werken en menselijke denkfouten voor te zijn. Als de afkortzaag hout afkort op een bepaalde lengte wordt automatisch een label gemaakt met barcode. Daarop staat alle informatie zoals de schaafmaat, de profileringen en bij welk kozijn het onderdeel hoort. In de Conturex verdwijnt het eerste label en wordt een nieuw label gemaakt met alle informatie voor de rest van het proces. “Hierop staat op welke kar en in welke laag het moet worden neergelegd, zodat kozijnen bij elkaar worden gesorteerd. Vervolgens komen we bij de opsluitbank en gaat de lijmrobot aan het werk, die dan weet welk patroon hij moet lijmen”, zegt Jorg. “Tot slot wordt het kozijn door de spuitrobot gescand. Hij weet zo precies in welke kleur het kozijn gespoten moet worden, grijs, wit, aflak. De montage van het beslag en glas sluit het proces af.”

Video

Bekijk het hele bewerkingsproces van Juriëns Kozijnen in actie.

www.degroot.nl

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer