Ga naar hoofdinhoud

De juiste machines maken Optimus-project succesvol

De Groot Bewerkingsmachines levert diensten en machines voor de massief- en plaatverwerkende industrie. Een door De Groot op maat samengestelde oplossing voor manloos bewerken van plaatmateriaal helpt Timmerfabriek Frank van Roij bij het realiseren van het ambitieuze Optimus-concept: prefab modulaire biobased woningen.

Timmerfabriek Frank van Roij uit Goirle inspireert de bouwwereld door zijn manier van werken. Voor 2030 moet er een miljoen woningen bijkomen. Tegelijk moeten de CO₂- en stikstofuitstoot omlaag. Frank van Roij vindt het belangrijk de wensen en eisen van de klant centraal te zetten. Hij is met vier woningcorporaties en een architect om tafel gaan zitten en samen zijn ze aan de slag gegaan. Ze focussen op stap één: vijftig biobased circulaire modulaire woningen, waarvan inmiddels al een aantal wordt gerealiseerd. Met dit nieuwste concept gaat het bedrijf nog een stap verder in prefab produceren.

De in de timmerfabriek gefabriceerde houten modules worden volledig woonklaar gemaakt, compleet met onder andere keuken, badkamer en warmtepomp. De stikstofuitstoot is laag en de gebruikte materialen als hout en hennep zorgen voor CO₂-opslag. Dankzij een goed isolatiepakket en zonnepanelen leveren de circulaire woningen zelfs energie op. De bouwtijd is zeer kort en volgens Frank van Roij kunnen “nadat een woning de fabriek verlaat de bloemen na vijftien dagen op tafel”.

Alle belangrijke thema’s waarover de bouwwereld steeds meer spreekt komen samen in dit concept. Bouwen met hout, CLT-panelen, biobased materialen en prefab HSB. Vanzelfsprekend is de aandacht voor het project vanuit diverse sectoren dan ook zeer groot.

Efficiënte werkwijze

Over het proces in de fabriek is goed nagedacht. Frank vindt het belangrijk eindgebruikers, de toekomstige bewoners, centraal te stellen en keuzes te geven zodat ze hun woning naar eigen wens kunnen indelen wat ruimtes betreft. In de fabriek kunnen daardoor diverse woningen na elkaar worden gemaakt. Een loodgieter of elektricien krijgt bijvoorbeeld een tekening waarop alleen alle relevante leidingen staan voor zijn werkstation. De eerste zestien woningen zijn in principe levensloopbestendig. Hiermee hopen de woningcorporaties doorstroom van oudere bewoners te realiseren. De overige 34 huizen worden sociale huurwoningen.

De juiste machine

‘Stand-alone, ordergestuurd werken en dat 24 uur per dag’ was de wens die Frank bij De Groot Bewerkingsmachines heeft neergelegd. De Groot leverde een maatwerkoplossing rondom de Biesse Rover B FT freesmachine, die zowel hout, gips, MDF en kunststof kan verwerken. Dankzij een automatisch platenmagazijn met vijftig soorten plaatmateriaal rondom de machine kan gemakkelijk worden geschakeld tussen verschillende materialen. Ook door elkaar heen. Met de automatische in- en uitvoer met labelprinter wordt zelfs ’s nachts geproduceerd en staan in de ochtend de volgende orders alweer klaar. Wanneer we Frank naar tips voor andere timmerfabrieken vragen, geeft hij aan: “Zorg voor een heel duidelijke keuze in wat je wilt maken. Als je dat niet weet, kun je daar nooit de juiste machine bij zoeken.”

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer