Ga naar hoofdinhoud

De kracht van hout

Ipé buitenparket (Tablazz) in een tuin van Knops Tuindesign

Warmte en luxe. Karakter en stijl. Anno 2023 geldt hout als een onmisbaar materiaal in de high-end woonwereld. Zowel in het exterieur als in het interieur en in de tuin of op het dakterras. Zeker als het natuurlijke materiaal door vakmensen met liefde en passie wordt toegepast. Want zeker dan wordt hout een sfeerverhogend element.

Dat architecten, designers en interieurarchitecten graag met hout werken, is te zien als je een bezoek brengt aan HOOG.design. Het luxe inspiratieplatform toont ontelbare droomwoningen, interieurs, tuinen en maatwerkoplossingen en op vrijwel alle foto’s zien we hout terug.

Hout in het exterieur

De trend om delen van het exterieur te voorzien van hout zet zich ook dit jaar voort. Een lattenconstructie bij een raampartij voor extra privacy of complete delen die worden voorzien van hout, we zien het allebei toenemen als we naar de luxe woningen kijken. Vaak geldt hout dan als warm en natuurlijk tegenwicht aan het strakke lijnenspel van een woning en/of een strak gestucte muur. Natuurlijk zorgt ook de combinatie tussen hout en bakstenen voor een prachtig sfeerbeeld.

Maatwerk van hout

Ook aan de binnenzijde van de luxe woningen zien we al vele jaren hout als grote sfeermaker terug. Zoals in hoogwaardige en op maat gemaakte kastenwanden, bij sfeerverhogende roomdividers, tafels en stoelen en dressoirs. De natuurlijke uitstraling van hout maakt dat het product bij iedere woonstijl past en steevast een grote sfeermaker is.

Spannende roomdividers

Een relatief nieuwe trend zijn de houten lattenwanden in het interieur, die vaak als roomdivider worden gebruikt. Door kleine ruimtes tussen het hout te laten, ontstaat een bepaalde spanning. Een prettig spel tussen openheid en geborgenheid. Bijkomend voordeel van een dergelijke maatwerkconstructie is dat natuurlijk licht op een fraaie wijze tussen het hout door kan schijnen, wat fabelachtige sfeerbeelden oplevert.

Houten keukens

Als we naar de interieurs van droomvilla’s en exclusieve penthouses – onder meer te zien op HOOG.design – kijken, zien we dat de keuken de ruimte is waarin veelal het meeste hout wordt toegepast. In achterwanden, waarin de luxe apparatuur en een koffienis zijn verwerkt en in de kasten van het kookeiland. En dan hebben we natuurlijk nog de eettafel, de (bar)stoelen en de eetbank. Het resultaat? Een sfeervolle en warme leefkeuken, waarin het dagelijkse leven van de opdrachtgevers zich afspeelt. Van een gezellig ontbijt, een ontspannend kopje koffie tot heerlijke avonden met familie en vrienden.

Natuurlijke sfeermaker in de tuin

Het toepassen van hout stopt voor designers en architecten niet bij de achterdeur. Ook in de tuin of op het dakterras en balkon passen ze graag hout toe. Om een connectie met het hout in het interieur te maken, maar zeker ook om hier een warme sfeer te creëren. Prachtig is het ook als hout wordt toegepast rondom luxe zwembaden. Zo krijgt het strakke bad een warmere uitstraling en een meer natuurlijk karakter. Als hetzelfde hout dan ook nog in het poolhouse bij het zwembad wordt gebruikt, ontstaat een prachtige eenheid in de tuin. Een droomplaatje waarnaar je blijft kijken. En dat uitnodigt om in te verblijven.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer