Ga naar hoofdinhoud

Hand Guard maakt formaatzaag nog veiliger

De machine van Altendorf beschikt over ’s werelds eerste en enige optische veiligheidssysteem dat naast de operator ook het werkstuk en de machine beschermt.

Hand Guard is een door Altendorf ontwikkeld systeem dat een potentieel gevaarlijke situatie binnen een kwart van een seconde detecteert en elimineert, nog voordat er contact is met het zaagblad. Het zaaggedeelte zakt zeer snel naar beneden en het blad stopt vrijwel meteen. Na heractivering van het systeem is de machine na 10 seconden weer klaar voor gebruik. Het veiligheidssysteem detecteert met behulp van twee camera’s en krachtige software voor handherkenning de positie van de hand van de operator, die ook wordt gedetecteerd als hij handschoenen draagt. “Op 3, 4 en 5 november organiseren wij demo-dagen in onze showroom in Rosmalen. Dan leggen we precies uit hoe het systeem werkt en geven we demo’s”, zegt Kirsten van Beerendonk, marketeer bij De Groot Bewerkingsmachines.

Preventief systeem

Ze vertelt hoe het systeem in de praktijk werkt. “Operators zetten de machine ’s morgens aan en kalibreren het veiligheidssysteem. Dit doen ze door het zaagblad helemaal naar beneden en daarna een keer helemaal omhoog te doen. De camera’s detecteren wanneer een hand richting het zaagblad beweegt. Doordat het midden van de hand als referentiepunt wordt gebruikt werkt het systeem ook als operators eerder beschadigingen aan hun hand hebben opgelopen. Het unieke is dat dit het eerste preventieve veiligheidssysteem is. Voordat er überhaupt aanraking is met het zaagblad is het blad al onder de tafel gezakt. Met andere woorden, voordat het gevaar zich kan voordoen is het al geëlimineerd. Dat is revolutionair, want andere veiligheidssystemen treden pas in werking nadat aanraking met het zaagblad heeft plaatsgevonden.”

“Doordat het zaagblad snel stopt en naar beneden zakt raakt het werkstuk nauwelijks beschadigd en kan de operator gewoon door waar hij was gebleven. Bovendien is het met dit systeem mogelijk om alle materialen te zagen, dus naast hout ook stroom geleidende materialen zoals kunststoffen, aluminium en vochtig hout. Hiervoor hoeft het systeem niet uitgeschakeld te worden. Sterker nog. De machine kan niet worden gebruikt als het veiligheidssysteem niet actief is.” Volgens Kirsten van Beerendonk is het systeem erg interessant voor scholen, stichtingen en grote bedrijven waar veel verschillende mensen met de machine werken. In vijftig fabrieken in Duitsland is het Hand Guard systeem getest en dat heeft uitstekende resultaten opgeleverd.

Hand Guard demo-dagen

De Hand Guard is een revolutie voor de veiligheid van formaatzagen en binnenkort beschikbaar voor de Nederlandse markt. Tijdens de Altendorf Hand Guard demo-dagen kon je je in november informeren bij De Groot in Rosmalen. Kijk hieronder de video van die dagen terug.

Meer informatie op degroot.nl/hand-guard

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer