Ga naar hoofdinhoud

S&S Super automatische opsluitbank: efficiëntie en automatisering

Bij Juriëns Kozijnen in Uden staat de S&S Super automatische opsluitbank voor perfect opsluiten in kleine ruimten. Deze toevoeging aan hun productieproces heeft directeur/eigenaar Jorg Juriëns volledig tevredengesteld.

Het opsluiten van kozijnen, ramen en deuren is een arbeidsintensieve taak, vooral bij grotere maten en de trend naar meer projectmatig werken in de timmerindustrie. Het opsluiten van steeds minder series van dezelfde kozijnen en meer kozijnen van verschillende soorten en maten resulteert in het herhaaldelijk verplaatsen van drukstempels, soms zelfs om het kozijn. Dit kost niet alleen veel tijd, maar kan ook fysiek zwaar zijn.

Om het productieproces te optimaliseren, is automatisering een belangrijke stap. Juriëns Kozijnen is een goed voorbeeld van hoe dit eruit kan zien voor een mkb-bedrijf. In de afgelopen vijf jaar heeft Jorg Juriëns zijn timmerbedrijf samen met mede-eigenaar Ralph Keijzers omgevormd tot een succesvol productiebedrijf. “Dit vereist een pragmatische manier van produceren, ander personeel, een hoge mate van automatisering en een optimale fabrieksindeling,” aldus Juriëns. De investering in de S&S automatische opsluitbank, die naast de Weinig Unipin 2000 lijm- en deuvelinschietautomaat staat, is een van de stappen die ze hebben genomen om hun proces te optimaliseren. Ondanks een beperkte fabrieksruimte van 1.000 m2 produceert het bedrijf nu al 220 kozijn-, raam- en deuronderdelen per dag, met slechts negen medewerkers in de fabriek, vier op kantoor en twee buitendienstmedewerkers. “Ruimte is een belangrijke overweging voor ons. Daarom hebben we gekozen voor de compacte Unipin. Deze staat naast de opsluitbank, waardoor de routing van het bewerkingscentrum, de Conturex, naar de lijmautomaat en opsluitbank slechts een kwestie van meters is,” voegt Juriëns toe.

De nieuwe S&S automatische opsluitbank is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen S&S Machinenbau uit Regensburg, De Groot Bewerkingsmachines en Juriëns. “We hebben ooit bij De Groot interesse getoond in een automatische opsluitbank. S&S produceert ze voor de Duitse markt, maar die voldoen niet voor de zware kozijnen die wij in Nederland maken. Toen zijn we samen gaan zitten om onze wensen en technische mogelijkheden te inventariseren,” legt Juriëns uit. Er volgde een discussie over zwaar kozijnhout, klemopties, afmetingen en contramallen. “Uiteindelijk is de machine ontwikkeld zoals wij en waarschijnlijk de rest van de Nederlandse timmerindustrie dat graag zien.”

Een van de onmiskenbare voordelen van de S&S Super automatische opsluitbank is de tijdsbesparing. De opsluiter hoeft alleen maar de balken met voorlijm in de pers te plaatsen, waarna de machine al het werk doet totdat het kozijn perfect dicht geperst uit de opsluitbank komt. Doordat de opsluitbank het meeste werk verricht, neemt deze de opsluiter veel werk uit handen. Bovendien zorgt de machine voor constante kwaliteit van de lijmverbinding. De machine kan gemakkelijk door één persoon worden bediend. Jeroen Vorstenbosch, specialist op het gebied van massief hout bij De Groot, merkt op: “Je bespaart op personeelskosten, waardoor de machine op lange termijn gemakkelijk kan worden terugverdiend.”

Productspecialist Jeroen Vorstenbosch demonstreert de S&S Super tijdens de demodag.

De S&S automatische opsluitbank bij Juriëns heeft een hoogte van 3 meter en een breedte van 4,5 meter. De breedte is afgestemd op de maximale kozijnbreedtemaat die door het productieproces bij Juriëns wordt gebruikt, van de Weinig Conturex naar de opsluitbank en de spuitrobot. “Het grootste kozijn dat wij maken is 4,5 meter. Grotere afmetingen maken we in twee delen,” legt Juriëns uit.

Hoewel het automatisch opsluiten veel voordelen biedt, erkent Juriëns dat schuine kozijnen of melkmeisjes lastiger zijn dan op een traditionele bank. Maar hij wijst erop dat dit niet vaak voorkomt. “Nu kan ik ongeveer 90 procent van mijn productie gemakkelijker, sneller en efficiënter door de fabriek leiden. Een automatische opsluitbank is minder foutgevoelig en gemakkelijker, omdat het een kwestie is van scannen, op een knopje drukken en het is geregeld. Dit betekent dat de machinaal houtbewerker nu ook het plezier van het opsluiten kan ervaren,” zegt Juriëns. In deze tijden van personeelstekort is dit een extra voordeel. “Een investering als deze verbetert niet alleen de productie, maar ook het werkplezier van de medewerkers. Het is minder zwaar en ergonomisch beter. Als ik zou moeten kiezen tussen een loopbaan bij een timmerfabriek die traditioneel opsluit of een fabriek die dit automatisch doet, weet ik wel welke ik zou kiezen,” voegt hij toe.

Persen zonder voormontage

Voordelen van de S&S Super automatische opsluitbank

De S&S Super automatische opsluitbank is een ideale machine voor timmerfabrieken die gericht zijn op prestatie. Hieronder volgen enkele redenen en voordelen om te laten zien waarom deze machine zo ideaal is:

 • Snel en efficiënt werken met één bediener.
 • Automatische lengte- en hoogteverstelling.
 • Persen zonder voormontage.
 • Ergonomisch en veilig werken.
 • Kan allerlei soorten en maten persen.

Technische specificaties:

 • Werkhoogte: 2.000/2.300/2.450/2.600/2.750/3.000/3.200 mm
 • Werkbreedte: 3.000 – 6.000 mm, in stappen van 500 mm
 • Vermogen: 4 kW
 • Gewicht: ca. 4.000 kg

Standaardkenmerken van de S&S Super:

 • Twee verticale perscilinders met een slag van 250 mm en een perskracht van 400-2.000 kg
 • Twee horizontale perscilinders met een slag van 80 mm en een perskracht van 250-1.250 kg
 • Acht vasthoudcilinders voor het bevestigen van het hout
 • Veiligheidsfotocel

Optionele functies voor de S&S Super:

 • Middendruk balk
 • Automatische uitvoer
 • Individuele drukregeling voor middendrukbalk en/of dwarsdrukapparaten
 • Driehoekig opzetstuk voor de opsluitbank
 • Tegenprofieltoeslagen voor extern geprofileerde frames
 • Automatische drukvoorkeuze met vijf individueel programmeerbare, opslagbare drukinstellingen
 • Semi-/volautomatisch werkstuktransport
 • Frameverbreding boven/onder
 • Span- en steunpakketten voor gelakt hout met voorgemonteerde clips
 • Dataverbinding met besturingssystemen
 • Barcodeverwerking

De S&S Super is een succesverhaal

Met de introductie van de S&S Super automatische opsluitbank heeft Juriëns Kozijnen een grote stap gezet in het optimaliseren van het productieproces. De samenwerking met S&S Machinenbau en De Groot Bewerkingsmachines heeft geresulteerd in een machine die voldoet aan de specifieke behoeften van de Nederlandse timmerindustrie. De automatische opsluitbank biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van efficiëntie, kwaliteit en ergonomie. Met deze innovatieve oplossing kan Juriëns Kozijnen nu meer diversiteit en complexiteit in kozijnproductie aan, terwijl de werklast voor het personeel wordt verminderd. Het succesverhaal van Juriëns Kozijnen en de S&S automatische opsluitbank illustreert de voordelen van automatisering in de timmerindustrie en toont hoe bedrijven hun processen kunnen optimaliseren om competitief te blijven in een veranderende markt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer