Bouwhulp, bouwopruimer, afbouwer of timmerman, al dan niet op ZZP-basis; er zijn veel vacatures en mogelijkheden in deze sector. Het is eindeloos interessant werk, waarbij het resultaat verbluffend is. Je bent dus allerminst een anonieme schakel in een groter geheel, je maakt deel uit van een team dat samen letterlijk iets moois opbouwt. Hoe is het om te werken in de bouw? Waarom zijn er zo veel vacatures? En is dit geen uitstekend moment om over een carrièreswitch na te denken?
Werken in de bouw is niet heel anders dan vroeger, maar toch kiezen veel jongeren nu eerder voor ander werk. ‘Iets met computers’, hoor je vaak. Maar is dat zaligmakend, de hele dag naar een scherm turen onder een systeemplafond? De handen uit de mouwen steken, een ouderwets ambacht verkennen, het komt vanzelf weer in trek zoals alles in golfbewegingen gaat. Dit is echter het moment om de ontwikkelingen vóór te zijn. Nu is er nog veel keus tussen de diverse vacatures, ook voor ongeschoolde krachten. En tevens op ZZP-basis. Denk aan bouwhulp of -opruimer. Geschoolde timmermannen zijn eveneens erg gewild.
Al helpend als bouwopruimer een vak leren
Als bouwopruimer zorg je voor een nette en veilige werkomgeving, help je bij het in- en uitladen van materialen en sta je je collega’s overal en altijd bij. Je bent dus eigenlijk de aangever, de onmisbare assistkoning zoals dat in de voetbalwereld heet. Al voorzetten gevend – helpend dus – zie je hoe het vak in elkaar steekt. En hoe elk onderdeel, elke werkzaamheid een essentieel aspect van het bouwproject vormt. Je ziet voor je ogen een nieuw gebouw gestalte krijgen, en dat is elke keer weer een magische ervaring. Eerst was het nog een tekening, maquette of VR-voorstelling, nu staat het er écht. Dankzij jou en je collega’s. Hoe mooi is het om daar jaren of zelfs decennia later nog over te kunnen vertellen, aan je kinderen bijvoorbeeld.
Werken in een joviale en authentieke omgeving
De bouwwereld staat bekend als een authentieke, joviale omgeving. Samenwerken is hier een must in plaats van een streven. Altijd is er het collectieve besef: de architect kan niet zonder de bouwvakker en de aannemer niet zonder de bouwopruimer. Iedereen is er min of meer gelijk, en de aandacht gaat uit naar het grotere geheel. Er is ruimte voor een geintje, want al wordt er hard gewerkt: de boog kan niet altijd gespannen staan. Bij het bereiken van het hoogste punt van het project is er zelfs een klein feestje, dat ze van oudsher pannenbier noemen. Degenen die al in de bouw werkzaam zijn, kunnen je vertellen dat die saamhorigheid even prettig als belangrijk is.
Zolang er mensen zijn, zijn er bouwers nodig
De huidige ontwikkelingen bieden misschien veel ICT-banen aan, maar diezelfde ICT-wereld zorgt voor verdwijnende beroepen. Sommige dingen zullen echter altijd blijven bestaan omdat ze niet vervangbaar zijn door apps of kunstmatige intelligentie. Werken in de bouw is daar een van. Het is simpel: zolang er mensen zijn, moet er gebouwd worden. Zeker in Nederland, met 17 miljoen inwoners, is dat het geval! Er verdwijnen namelijk gebouwen die niet meer aan moderne normen voldoen, en er willen hier veel mensen komen wonen. Ook bedrijven zien om uiteenlopende redenen een vestiging in Nederland wel zitten. De bouwbranche blijft dus, alleen zitten ze nu meer dan ooit te springen om nieuwe krachten. Het is daarom nogmaals een prima moment voor een carrièreswitch.
Bouwen met hout: ook een blijvertje
Natuurlijk zijn er allerlei ontwikkelingen gaande rondom de nieuwe CO2-wetgeving en algemene duurzaamheid. Als vaste lezer van deze website weet je als geen ander dat bijvoorbeeld hout, mits voorzien van een keurmerk, het duurzaamste bouwmateriaal is dat we voorhanden hebben. Je leest hier elke dag meer nieuws over hout en raakt wellicht geïnspireerd om van je hobby je beroep te maken. En ben je geen volleerd timmerman, dan kan dat nog altijd als kersverse bouwhulp of bouwopruimer. De vacatures zijn er, dus dat is geen probleem. Je moet alleen van aanpakken weten en gemotiveerd zijn.