Aannemers en andere mensen in de houtbewerkende of houtverwerkende sector of houthandel bevinden zich (onbewust) dagelijks in een risicovolle omgeving. Hieronder lees je hoe belangrijk VCA daarom is binnen de houtbranche.
Werken op een trapje, ladder of steiger? Werken met machines, schaven en zagen? Kans lopen geraakt te worden door een vallend object? Het is allemaal dagelijkse kost op de werkvloer bij velen in de branche. Met de ruim 200.000 arbeidsongevallen die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, is oog voor veiligheid en gezondheid dus zeker geen overbodige luxe.
Hoge werkdruk (naar verwachting nog oplopend zelfs)
Vandaag de dag kampen zowat alle ondernemingen met een medewerkerstekort. Tel daar nog eens de plannen die er zijn op het gebied van woningbouw bij op, en je kunt wel bedenken dat onder meer de (interieur)bouw en meubelindustrie om gaan komen in het werk. De nadruk ligt vooral op zo snel mogelijk werken. Er moet echter wel voor gewaakt worden dat dit niet ten koste gaat van de veiligheid en gezondheid van mensen die aan het werk zijn.
Met VCA de kans op ongelukken verkleinen
De kans op ongelukken verkleint aanzienlijk als mensen tijdens het werk bepaalde veiligheidsrichtlijnen volgen. Denk aan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar ook het juiste gebruik van gereedschap, en veilig werken met gevaarlijke stoffen en elektriciteit. Over onder meer deze onderwerpen kunnen mensen alles leren tijdens het volgen van een VCA cursus. VCA staat hierbij voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Mensen die een VCA cursus hebben gevolgd weten hoe ze voor zichzelf en anderen een veilige en gezonde werkomgeving kunnen creëren. En hoe ze rekening dienen te houden met het milieu tijdens hun werkzaamheden.
Is VCA verplicht?
Hoe je komt te weten of jij als ondernemer, of je medewerkers, een VCA certificaat nodig hebben? Binnen de houtsector is de kans groot dat er sprake is van een risicovolle werkomgeving. En dan is een VCA certificaat zeker geen overbodige luxe. Hoewel er overigens nog geen (wettelijke) verplichting voor VCA certificaten is, stellen wel steeds vaker opdrachtgevers het als eis.
Verschillende soorten VCA certificeringen
Er zijn verschillende soorten VCA certificeringen. Afhankelijk van de grootte van de onderneming kun je een bepaald VCA certificaat op ondernemingsniveau behalen. Hierbij dien je een VCA-systeem in de bedrijfsprocessen te waarborgen. Daarnaast kunnen mensen op individueel niveau in het bezit komen van een persoonscertificering. Bij uitvoerende taken past vooral de basiscursus VCA, en bij zzp’ers of operationeel leidinggevenden vooral de VCA VOL cursus.