Ga naar hoofdinhoud

Hoe kun je epoxyhars gebruiken op een houten tafel? 

Hoe kleed je een tafel aan? (Behalve dat je je tafelkleden uit de droger erop gooit.) Door het een glanzende epoxycoating te geven, net zoals je kunt doen bij gietvloeren. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, maak je dan niet druk. Zo voeg je epoxy giethars toe aan een houten tafel om hem te laten glanzen.

Oppervlakte reinigen en egaliseren

Epoxyhars heeft een schoon oppervlak nodig om aan te hechten. De hars blijft niet aan die plekken plakken als er vuil, was of vet is. Je zult harskuiltjes en holtes hebben om later op te ruimen. De beste manier om dit te doen is door het oppervlak te schuren. Begin met grof schuurpapier (korrel 120 tot 220) en verplaats vervolgens naar fijnere korrels om het glad te maken. Je kunt ook voor deze stap een vlakschuurmachine gebruiken. Geef je tafel een laatste veeg met een vochtige doek om het stof te verwijderen. Pro-tip: zorg ervoor dat je tafel glad is voordat je de hars aanbrengt. Hars vergroot wat eronder zit. Dat betekent dat alle onvolkomenheden die je opmerkt, je echt zult zien na het toevoegen van heldere doe het zelf epoxy.

Tafel opmeten

Je wilt genoeg hars om de tafel te bedekken, maar niet zozeer dat je veel hars overhoudt. De makkelijkste manier om te weten hoeveel hars je nodig hebt, is door de tafel op te meten. Voer vervolgens die afmetingen in een harscalculator in. Het rekent voor je uit en vertelt je hoeveel hars je nodig hebt. Als je hars rechtstreeks op het hout aanbrengt, heb je 1 1/3 keer deze hoeveelheid nodig. De eerste laag zal de helft van de hoeveelheid hars bevatten als de tweede laag.

Hars kopen

Deze stap goed uitvoeren is 50% van de strijd om epoxy op een tafel aan te brengen. Je moet er een gebruiken die bedoeld is voor het domeren of coaten van oppervlakken. Deze harsen egaliseren zichzelf en creëren de gladde, glanzende afwerking waarnaar je op zoek bent.

Hars mengen

Meet gelijke delen van A en B van de domingharskit die je gebruikt. Als je hars op een geverfd oppervlak giet, moet dit gelijk zijn aan de hoeveelheid hars die je in stap 2 hebt berekend. Giet ze vervolgens bij elkaar en roer drie tot vijf minuten tot ze helder en streeploos zijn. Als je deze stap goed uitvoert, win je de andere 50% van het gebruik van epoxyhars op hout. Onvolledige menging is de belangrijkste reden voor kleverige, troebele, niet-uitgeharde hars. 

Hars aanbrengen

Giet de hars in het midden van de tafel. Gebruik een siliconenschraper, roller, schuimborstel of je gehandschoende handen om de hars over het oppervlak te verdelen. Zelfs met zorgvuldig mengen, zul je bellen in je hars hebben. Ga met een warmtepistool over het houtoppervlak om deze bellen te laten knappen terwijl de epoxyhars vloeibaar is. Het epoxyhars moet vervolgens uitharden. Bedek de tafel tijdens deze periode, zo voorkom je dat de coating aangetast wordt door stof. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer