Ga naar hoofdinhoud

Ontwerp een mooie tuinafscheiding met Zweeds rabat

Als een klant je benadert met de vraag een mooie tuinafscheiding te plaatsen dan kan het zijn dat de opdrachtgever nog geen idee heeft hoe dat eruit moet gaan zien. Veel mensen komen immers niet verder dan de standaard schuttingdelen die bij alle bouwmarkten te koop zijn.

Er is veel meer mogelijk. Een mooie tuinafscheiding maak je bijvoorbeeld met Zweeds rabat. Dit zijn speciaal ontworpen planken die je, net als kliklaminaat, in elkaar kunt schuiven. Deze planken worden al tientalen jaren gebruikt voor het afwerken van wanden en daken van bijvoorbeeld authentieke boerderijen en landhuizen. Samen met potdekselplanken kun je er talloze mooie varianten van maken. Wil een klant iets bijzonders dan is Zweeds rabat zeker een aanrader.

Duurzaam en slijtvast hout

Klanten die opdracht geven voor het plaatsen van een tuinafscheiding vragen vrijwel altijd hoe lang de schutting stand zal houden. Doen we een investering die maar een paar jaar meegaat? Als er wordt gekozen voor Zweeds rabat dan kun je de klant geruststellen. Dit hout is zeer duurzaam en goed bestand tegen het Nederlandse weer. Regen, storm en flinke temperatuurverschillen hebben er nauwelijks vat op. Uiteraard is het belangrijk dat het hout een beschermende laag beits krijgt. Je kunt het bewerken met blanke beits, zodat het zijn authentieke kleur behoudt, of je kiest in overleg met de klant voor een kleur die past bij hun smaak.

Waar let je op bij het plaatsen van een tuinafscheiding?

Het is fijn als je bij het afwerken van een tuin de klant kunt adviseren over de regels. Veel gemeenten hanteren voorwaarden voor het plaatsen van schuttingen, hagen en andere vormen van tuinafscheiding. Die mogen een voorgeschreven hoogte van meestal 1.80 of 2.00 meter niet overschrijden. Voor het plaatsen van afscheiding in een voortuin gelden weer andere regels. Het is belangrijk dat deze regels in acht worden genomen. Gebeurt dat niet dan loopt de klant het risico dat de gemeente vordert dat de schutting wordt aangepast of zelfs in zijn geheel wordt verwijderd. Als je werkt met Zweeds rabat kun je de hoogte van de tuinafscheiding eenvoudig aanpassen. Er kan ook worden gewerkt met verschillende hoogtes om de schutting een wat meer speels uiterlijk te geven.

Een goed afgesloten tuin

Veiligheid is vandaag de dag erg belangrijk. De tijd dat achtertuinen open waren en iedereen bij iedereen gemakkelijk binnen kon lopen is wel voorbij. Om inbrekers te weren is het belangrijk om de poort in de achtertuin te voorzien van een goed slot. Een schutting van Zweeds rabat kun je zonder problemen combineren met een mooie tuinpoort, al dan niet voorzien van een opening zodat er zicht is naar de eventuele steeg achter het huis.

Maar wie weet stelt de klant prijs op volledige privacy. Dan is een poort die geen inkijk in de tuin biedt natuurlijk ook een optie. Je kunt de poort combineren met een overkapping of laten aansluiten op een fietsenberging of blokhut in de tuin. Door voor alles dezelfde kleur hout te kiezen ontstaat een mooi geheel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer