Ga naar hoofdinhoud

Berlijn wil houtbouwcentrum worden

De Duitse stad Berlijn zet hoog in op houtbouw. Leden van het Berlijnse parlement steunden op 21 maart 2019 unaniem de promotie van houtconstructies in de stad.

In navolging van München en Baden-Württemberg maakt de deelstaat Berlijn nu ook de duidelijke keuze om in de toekomst te willen vertrouwen op houten gebouwen.

Klimaat

Het initiatief komt voort uit het Berlijnse programma voor energie- en klimaatbescherming (BEK). Hout draagt bij aan klimaatbescherming en efficiënt gebruikt van natuurlijke hulpbronnen. Ook slaat het koolstofdioxide op.

Berlijn als voortrekker

Doel is om Berlijn een voortrekkersrol te laten spelen op het gebied van houtbouw. De Berlijnse Senaat is de grootste bouwer van de stadstaat en zou dus in toenemende mate hout moeten gebruiken in overheidsgebouwen. Denk hierbij aan houten scholen, kleuterscholen en woongebouwen.

Meer hout

Bedoeling is om in de toekomst meer Europese steun te krijgen voor bosbouw, ambacht, industrie en wetenschap in de regio Berlijn-Brandenburg. Met de beslissing riep het parlement houtbewerkingsbedrijven ook op om extra locaties en productiecapaciteit in de regio te bouwen.

Lars Schmidt, CEO van de brancheorganisatie van de Duitse zaag- en houtindustrie: ‘Klimaatbescherming en huisvesting zijn de belangrijkste opgaven voor ons land in de toekomst. Houten gebouwen kunnen de sleutel zijn voor beiden.’ Schmidt ziet in hout een manier om snel en duurzaam hoogwaardige woonruimte te creëren.

Klimaatdoelen

Schmidt vindt het ook belangrijk dat hout als materiaal gaat helpen bij het bereiken van klimaatdoelstellingen van de federale en deelstaatregeringen. Door hout te gebruiken, zou de CO2-uitstoot in de bouwsector alleen al met 31 miljoen ton per jaar kunnen worden verminderd.

(Brontekst: BmH Bauen mit Holz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer