Ga naar hoofdinhoud

Cottage met gebrande bekleding

In de jaren ’80 is in het IJzergebergte in Tsjechië een vakantiehuisje gebouwd. Maar nooit echt afgemaakt. In 2021 heeft Studio Mjölk architekti het werk voltooid middels een flinke verbouwing en de toevoeging van een saunahuis.

In specifieke jaargetijden ogen de twee zwarte gebouwen op z’n minst dramatisch. Dit komt door de verkoolde houten planken waarmee gevels, daken en schoorstenen zijn bekleed. De buitenzijde van het pand is in eigen beheer door de opdrachtgever gebrand. Deze technologie, die zijn oorsprong vindt in Japan, beschermt het hout tegen ongedierte en verwering zonder de noodzaak chemicaliën te gebruiken.

Aan de binnenkant daarentegen heeft Mjölk Architekti juist veel licht, onbehandeld hout toegepast. Daarbij is de oorspronkelijke indeling uit de jaren ’80 veranderd.  Zo bevinden zich op de begane grond de woonkamer en keuken. Onder het dak zijn twee slaapkamers gerealiseerd. De grootste van de twee is bereikbaar via een verborgen trap in de inloopkast, de tweede via een ladder vanuit de keuken. Een bijzondere slaapplaats voor gasten bevindt zich tegenover de openhaard en wordt ‘slaapraam’ genoemd.

Slaapraam (links)

De abstracte uitstraling van het weekendhuis is versterkt door een rond patrijspoortraam op de bovenverdieping. Een groot raam boven het verhoogde terras laat veel licht in de woonkamer binnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer