Ga naar hoofdinhoud

De houten structuur blootgelegd

In de wijk Nya Hovås in Götenborg staat Nodi; één van de eerste houten kantoorgebouwen van Zweden en meteen eentje met een bijzondere vormgeving. Zo heeft architect White Arkitekter een omgekeerde structuur toegepast waarbij de vloerplaten stapsgewijs groter worden naar de bovenkant van het vijf verdiepingen tellende blok. Een ultieme manier om de structurele mogelijkheden van hout te tonen.

Het houtskelet van het gebouw is van binnen en van buiten zichtbaar en hiermee direct het meest onderscheidende element. Het betreft een pilaar-balkconstructie van met lijm gelamineerd hout dat werd vervaardigd door het Zweedse bedrijf Moelven. Hierbij is gebruik gemaakt van dennenbomen die in Midden-Zweden en Noorwegen worden geteeld. Door de diepte van de structuur creëert het hout zitnissen in de gevel.

Aan de binnenkant van het gebouw heeft White Arkitekter eveneens veel hout toegepast dat een warm gevoel geeft aan het interieur. Dit geldt voor de winkels op de begane grond, de vier kantoorunits op de middelste verdiepingen en de twee op de bovenste verdieping. Hier bevindt zich tevens een dakterras dat de huurders met elkaar delen.

Nodi is genomineerd voor Dezeen Awards 2021 in de categorie bedrijfsgebouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer