Ga naar hoofdinhoud

Japans kinderdagverblijf

De stad Fuji, in de Japanse prefectuur Shizuoka, herbergt een bijzonder kinderdagverblijf. Het paraplu-achtige ontwerp van hout (vuren en nyatoh) en glas creëert een unieke uitstraling.

Deze ‘Muku Nursery’ bestaat uit afzonderlijke ronde gebouwen met daken die wel iets weghebben van de papieren parapluutjes die je vaak in een coupe met ijs terugvindt. Van boven bezien lijken de losse gebouwen op luchtbubbels in water, die langzaam naar de oppervlakte opstijgen.

Bubbels

Tezuka Architects heeft elke ‘bubbel’ met één enkele functie ontworpen. Binnenin bevinden zich geen scheidingsmuren. Inspiratie komt op dit vlak van eencellige organismen. Met lage scheidingsdelen kan toch een onderverdeling gemaakt worden indien dit nodig is. In totaal bieden de gebouwen een vloeroppervlak van 403,51m2.

Overzicht

Belangrijk bij elk kinderdagverblijf is dat het personeel gemakkelijk overzicht kan houden op wat er 360 graden om hen heen gebeurt. De ronde opzet met veel uitzicht is wat dat betreft ideaal voor dit doel. Door de tussenruimte van de gebouwen onderling kan gemakkelijk overzicht gehouden worden op het hele terrein. Vanuit het kantoorgebouw is het uitzicht ook wel te vergelijken met dat van de brug op een schip.

(Foto’s: FototecaKida Katsuhisa | Tekeningen: Tezuka Architects)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer