Ga naar hoofdinhoud

Kantoorgebouw van vijf verdiepingen zonder betonkern

In het Oostenrijkse Dornbirn komt een uniek kantoorgebouw van vijf verdiepingen. Naast de houten constructie wordt vurenhout toegepast voor de gevel.

In Duitstalige landen is het zeldzaam om zuivere houten gebouwen neer te zetten met meer dan vier verdiepingen. Het 17,5 meter hoge kantoorpand in Dornbirn is dan ook één van de eerste in zijn soort voor Oostenrijk.

Ontwerp en realisatie

Vastgoedontwikkelaar FM Hämmerle heeft het architectenbureau van Johannes Kaufmann in de arm genomen om het project te plannen. Realisatie van de dragende houten constructie zal in handen zijn van Fussenegger Holzbau. Het gebouw zal in totaal vijf verdiepingen tellen en heeft een houten trappenhuis en zelfs een houten liftschacht. Op de gevel van het gebouw wordt lokaal vuren gebruikt uit een eigen bos nabij het hoofdkwartier van FM Hämmerle.

Zaagceremonie

Op 20 februari vond er zelfs een hele ceremonie plaats rond het gezamenlijk zagen van één van de sparren die wordt gebruikt voor dit project. Zo krijgen de bomen die bij het hoofdkwartier in Steunebach groeien een tweede leven. Bij de ceremonie was ook burgemeester Andrea Kaufmann aanwezig.

Het kantoorgebouw zal begin 2020 worden opgeleverd en 1500 m2 vloeroppervlak tellen.

(Beeldmateriaal: Johannes Kaufmann Architektur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer