Sprekers Houtdag 2021

Shajay Bhooshan, senior associate bij Zaha Hadid Architects, woont en werkt in Londen. Hij geeft bij ZHA leiding aan de Computation and Design onderzoeksgroep. Hij is verder studio-master van de post-doctorale opleiding van het Design Research Laboratory van de Architectural Association (AADRL).

Daar onderzoekt hij het ontwikkelen van gebouwen met maximale inbreng van de bewoners gebruik makend van geavanceerde digitale technieken voor design en productie. Hierover doet hij ook onderzoek voor zijn doctoraalstudie bij de Block Research Group (BRG) van de ETH in Zürich.

Bhooshan zal op De Houtdag uitleg geven over ‘digital timber’: een manier om grootschalig en betaalbaar samen met toekomstige bewoners houten gebouwen te maken, lokaal industrieel vervaardigd. In de organische vormentaal die de wereld van Zaha Hadid Architects kent.

Franco Piva, oprichter van Ergodomus Timber Engineering in Pergina Valsugana, Noord-Italië. Auteur van twee boeken over houtconstructies (een derde, voorlopig alleen in het Italiaans, is onderweg). Geldt als wereldwijde expert.

Zijn bureau was betrokken bij meer dan 300 houten gebouwen op verschillende contingenten. Piva houdt zich met alle aspecten van houtconstructies bezig, hij tekent constructies maar programmeert desgewenst ook CNC-machines.

Op De Houtdag zal hij ingaan op zijn basisprincipes voor een goed houtbouwontwerp: detaillering, duurzaamheid van de constructie, prefabricatie, engineering en een holistische benadering van het project.

Robert Schmitz, Is partner bij White arkitekter in Stockholm sinds 2013. Het kantoor heeft circa 510 medewerkers in verschillende vestigingen die allemaal mede-eigenaar zijn, en circa 120 partners. Schmitz is lid van het strategisch managementteam en heeft op het Stockholmse kantoor de functie van Director of Competitions.

Schmitz studeerde architectuur aan de Chalmers University of Technology in Götenborg. Op zijn palmares staat de realisatie van het gemeentehuis van Täby (Zweden), dat werd beloond met de IDEA gold medal award in 2017. White arkitekter is voornemens om in 2030 alleen nog CO2-neutrale gebouwen te realiseren.

Robert was de leidende architect bij de realisatie van het onlangs geopende Sara Kulturhus in Zweden, een hotel-annex cultureel centrum van bijna 80 meter hoogte dat vrijwel geheel uit hout bestaat. Op de uitdagingen bij de realisatie van dit gebouw zal hij ingaan tijdens de Houtdag.

Satoru Muneda

Oprichter Machi Machi Architects, Amsterdam. Zowel in Japan als Nederland gediplomeerd architect. Streeft naar introductie van nieuwe architectuurconcepten door kennis en ervaring over ontwerp en technologie uit beide landen te combineren.

Tim Stins

Studeerde dit jaar af aan de TU Delft, Bouwkunde, afstudeerrichting: demontabele houten hoogbouw. Zijn eindstudie concentreerde zich op het indexeerbaar maken van de demontabiliteit van recent gerealiseerde hoogbouwprojecten. De resultaten van dit onderzoek zijn meegenomen in het ontwerp van een voorbeeldproject: een demonteerbaar hoog houten gebouw, gesitueerd in de Binckhorst, Den Haag.

Bram Niessen

Bram Niessen,

Is werkzaam als constructeur bij JVZ ingenieurs. Rondde na respectievelijk MBO bouwkunde en HBO bouwkunde recent zijn ‘Master in Structural engineering’ af. Bestudeerde daarvoor de dimensionering van vloeren van clt in relatie tot eisen en normen over (akoestische) trillingen.

Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten

Hoofdredacteur van Het Houtblad, filosoof van opleiding en een ervaren vaktijdschriftjournalist. Hij verzorgt de presentatie van de Houtdag 2021.

Emile Stuy, commercieel directeur Anker Stuy Verven in het Friese Terwispel. Derde generatie in dit 60-jarige familiebedrijf. Dat is marktleider als verfproducent voor de houtverwerkende industrie. Door de jaren heen zijn de producten steeds meer verduurzaamd. De ontwikkelingen in de chemie volgen elkaar snel op. Tal van innovaties zorgen voor verdergaande verduurzaming en kunnen functioneel bijdragen aan het uiteindelijke design/ontwerp.

Karina Sultan, in 2020 afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde, Hogeschool Rotterdam. Nu werkzaam als technisch ontwerper bij Urban Climate Architects.

Voor haar afstudeeronderzoek heeft zij een Architecten HoutBouw Overzicht gecreëerd dat handvatten geeft voor het ontwerpen van houten draagconstructies bij appartementen.

Ingrid Hulshoff is portefeuillemanager bij Syntrus Achmea, met 10 miljard euro belegd vermogen het grootste vastgoedbeleggingsfonds van Nederland. Onlangs verscheen een ‘position paper’ van haar bedrijf met de titel Houtbouw, een gezonde belegging. Deze stellingname zal ze op de Houtdag toelichten.