Ga naar hoofdinhoud

Trotse winnaars houtbouwprijs waren toch al trots (zie de video’s)

De eerste editie van de Nationale Houtbouwprijs is een groot succes geworden. Meer dan 50 houten gebouwen voorgeselecteerd, negen prachtige projecten genomineerd en sinds 24 november zijn er vier projecten die zich het beste houten gebouw van Nederland mogen noemen.

De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de Houtdag, die werd gehouden in de grote zaal van Musis in Arnhem, de Parkzaal die zeer toepasselijk geheel met eikenfineer bekleed is. De jury en de organisatie legden er veel nadruk op dat de negen genomineerde projecten allemaal al winnaars waren. Maar er moesten toch keuzes gemaakt worden.

De uitreikingen begonnen met de categorie Zakelijke Houtbouw. Boris Zeisser (Natrufied architecture) las het juryrapport voor, waarvan een deel op onderstaande video:

Roderik van der Meulen, van Nieuwe Architecten nam blij verrast de award in ontvangst. Zijn project, het Entreegebouw van het Willem 1 College in Den Bosch, won in deze categorie.

Daarna was de beurt aan Wim de Groot (SHR, TUe) om de categoriewinnaar op het onderdeel Particuliere Houtbouw bekend te maken. De jury toonde zich verheugd dat houtbouw meer en meer een goed alternatief wordt met mensen met een middeninkomen. Daar is de winnaar in deze categorie een duidelijk voorbeeld van, een houten woning waar alles in lijkt te klopppen:

De eigenaren van het Amsterdamse architectenbureau MAATworks, Lidewij Lenders en Marije ter Steege toonden zich blij verrast. Het door het ontworpen Huis Canada won deze award. MAATworks bouwt al heel lang houten gebouwen en dat was volgens de jury goed aan de doordachte keuzes in dit ontwerp te merken.

Daarna was het woord aan Pablo van der Lugt (AMS Institute). Hij las het juryrapport voor over de categorie seriematige woningbouw. Alle drie de genomineerde projecten zijn zeer geslaagde pogingen om herhaalbare gebouwen te realiseren in houtbouw. Er was maar één van de drie die ook daadwerkelijk al na het prototype een tweede gebouw gerealiseerd had.

Harry Kurzhals van SeARCH architecten nam de award in ontvangst. Basisschool Het Epos in Rotterdam werd gebouwd volgens een concept dat SeARCH samen met De Groot Vroomshoop ontwikkelde. Volgens hetzelfde concept werd eerder de basisschool Klein Amsterdam in onze hoofdstad gerealiseerd.

En toen waren er nog twee prijzen te verdelen. Die werden allebei toegekend aan het één en hetzelfde project: het Triodos Bankgebouw door RAU architects. Erik Mulder, technical architect, vertegenwoordigde RAU. Hij nam beide prijzen in ontvangst.

De Publieksprijs ontving RAU doordat bijna een kwart van alle stemmers een voorkeur voor het bankgebouw in Driebergen bleek te hebben. En ook de jury wilde en kon niet om dit bijzondere, fraai gevormde, grote en voor een heel groot deel uit hout bestaande gebouw heen.

Hieronder de uitreiking van de overallprijs, door Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland):

En hier de bekendmaking van de Publieksprijs door Rens Sturrus (uitgeefdirecteur Eisma Media Groep):

Eén reactie op “Trotse winnaars houtbouwprijs waren toch al trots (zie de video’s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer