Webinar terugkijken: Houtbouw, voordelen en feiten

Kijk hier het Expertwebinar van 2 april terug. architect Boris Zeisser, Harry Nieman van de Nationale Milieudatabank en Jan Oldenburger van Probos in gesprek met Het Houtblad-hoofdredacteur Jan Maurits Schouten over bouwen met hout.

Het webinar werd live door meer dan 900 mensen bijgewoond. Zij stelden ruim 300 vragen aan de moderators achter de schermen en de sprekers in de studio. Dat vragen stellen is nu niet meer mogelijk. Wel kunt u stemmen op de ‘polls’ en klikken op de ‘call-to-actions’. En natuurlijk kunt u heen en weer ‘schuiven’ om iets over te slaan of juist nog eens terug te luisteren.

Op 14 mei is er opnieuw een Expertwebinar, het meer praktische en technisch gerichte expertwebinar onder de titel ‘Bouwen met hout, hoe doe je dat?’

Begeleidende tekst bij webinar 1: Dat we in Nederland veel meer zouden moeten bouwen met hout begint in brede kringen door te dringen. Hout, met name kruislaaghout, is even sterk als beton of staal. Met hout kun je aanzienlijk sneller bouwen dan met traditionele materialen. Het lagere gewicht levert een besparing op de vervoers- en hijsbewegingen en dus stikstofuitstoot. Naast alle euforie over hout als bouwmateriaal van de toekomst klinken er ook tegengeluiden. Is er voldoende hout om grootschalig te bouwen, is het kappen van hout wel goed voor de bossen? Zijn bomen als ‘CO2-stofzuigers’ de redding van de planeet, of ligt dat genuanceerder?

Vragen die aan de orde komen zijn:

  • Is hoogbouw en grootschalige woningbouw wel mogelijk met hout?
  • Zijn er wel voldoende bomen om grootschalig te bouwen? Kan dit gecombineerd worden met verantwoord bosbeheer?
  • Hoe zit het met de duurzaamheid- en circulariteitssclaims van hout, en met de CO2-opslag? Zijn dit feitelijke en bewezen claims?
  • Hoe rekenen we de duurzaamheid van een gebouw van hout door volgens de geldende methodes?

Dit onafhankelijke webinar wordt mede mogelijk gemaakt door:

Experts aan het woord:

Boris Zeisser, eigenaar van Natrufied Architects in Bergen (NH). Zeisser noemt zichzelf een biofilische architect en ontwierp al veel bijzondere gebouwen in hout. Momenteel is hij betrokken bij de bouw van De Warren in Amsterdam, een appartementencomplex dat vrijwel geheel uit hout zal gaan bestaan, dat wordt gebouwd in opdracht van een samenwerkingsverband van bewoners.

Harry Nieman, Directeur van de Nationale Milieu Database, dé databank die ten grondslag ligt aan de belangrijkste certificering en rekenmethodes op het gebied van duurzaamheid van gebouwen. Harry Nieman is tevens directeur van de Stichting Bouwkwaliteit

Jan Oldenburger is mededirecteur van Probos in Wageningen. Dat is een non-profit projectorganisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer in Nederland. Oldenburger en zijn team verzamelen gegevens over houthandel en bosbeheer en doen onderzoek naar duurzaam bosbeheer. 

Jan Maurits Schouten is journalist en hoofdredacteur van Het Houtblad. Hij leidt dit Expertwebinar over houtbouw en zal ook de deelnemers op verschillende manieren uitdagen om van zich te laten horen.


Dit webinar richt zich op opdrachtgevers in de bouw, architecten, projectontwikkelaars, adviseurs en uitvoerende bouwbedrijven. Het geeft een algemene, inleiding op bouwen met hout.

Dit webinar is een initiatief van de redactie van Het Houtblad. De realisatie ervan wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: Leegwater Houtbereiding, Woodteq Houtconstructies en Centrum Hout.