Ga naar hoofdinhoud

Meubelindustrie Van de Voorde plaatst vijf grote batterijen

    Dino van der Voorde

    Meubelindustrie Van de Voorde in Hulst heeft vijf industriële batterijen in gebruik genomen. De batterijen hebben een gezamenlijke opslagcapaciteit van 1,1 megawattuur. In eerste instantie zullen ze ingezet worden op de onbalansmarkt. Van de Voorde hoopt de batterijen in 3,5 jaar terug te verdienen.

    Het familiebedrijf produceert sinds kort volledig energieneutraal dankzij de 3.000 zonnepanelen en de verbranding van het resthout. Met de batterijopslag wordt deze energievoorziening nog slimmer en toekomstbestendiger.

    De vijf batterijen, elk goed voor 215 kilowattuur, zijn geplaatst op het eigen terrein van het bedrijf in Hulst, door Boltainer en zijn nu een paar weken operationeel. Houthandel Dekker in Vianen plaatste twee jaar geleden grote containers met batterijen, goed voor 6 megawattuur.

    ‘In de eerste jaren biedt de onbalansmarkt ons een aantrekkelijk verdienmodel,’ legt eigenaar Dino van de Voorde uit. ‘Maar op termijn verwachten we dat de overheid opslag zal stimuleren via beleid of regelgeving. Dan zijn we er al klaar voor. Voorheen moesten we vaak zonnepanelen afschakelen omdat we anders boetes zouden krijgen met teruglevering van stroom aan Stedin. Afschakelen is verleden tijd, op de verkoop van stroom en het slim managen van het interne stroomnetwerk ligt nu onze focus.’

    ‘We zien de verkoop van zelfopgewekte groene stroom en batterijopslag als logische volgende stap na onze investeringen in zonnepanelen. Deze systemen dragen bij aan onze onafhankelijkheid van het net én aan slimmer produceren.’ Ook Orlando de Jonge van leverancier Boltainer is enthousiast over het project: ‘Van de Voorde laat zien dat industrie en duurzaamheid prima samengaan. Zij hebben niet alleen de visie, maar maken die ook waar met concrete investeringen.’

    Terugverdientijd 3,5 jaar

    De investering in batterijopslag past binnen de langetermijnvisie van Van de Voorde om volledig energie-autonoom te opereren. Door energieopwekking, -opslag en -gebruik slim te combineren, bereidt het bedrijf zich voor op een veranderende energiemarkt en toekomstige netvergoedingen. De verwachting is dat de batterijen zich binnen 3,5 jaar hebben terugverdiend.

    Lees ook:

    Nieuwsupdate Houtwereld

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer